Коментар на Владимир Сиркаров

България не изпълнява целите за устойчивост на цените. Това се посочва в доклада на Европейската комисия за готовност за присъединяване на страната ни към обща валута. На този етап не сме готови за влизане в еврозоната, но имаме право на допълнителен доклад, който да преоцени актуалната ситуация. Темата коментира икономистът Владимир Сиркаров в студиото на "Социална мрежа" по NOVA NEWS.

Влизането на България в еврозоната ще струва на държавата 500 млн. лева

„В двата доклада референтните стойности са различни. В този на Европейската централна банка са 3,3%, а според ЕК – 4,1%”, каза икономистът.

По думите му освен инфлацията има други конвергентни фактори, които се отчитат. „И двата доклада са негативни. По много направления са ни критикували, по някои от които сме по-добре от западни държави”, каза още той.

Според него прогнозите, че от средата на годината ще можем да се присъединим към еврозоната, не са реалистични. „Това е много трудно от практическа гледна точка и ние няма да сме готови. Вероятно ще се таргетира за началото на 2026”, обясни Сиркаров.

„Най-вече бизнесът трябва да се подготви. БНБ в момента имат сериозни качествени експерти и планът за интегриране на системата ни е добър”, отчита икономистът. „Политическата обстановка много влияе на процеса – важно е от политическа страна да има консенсус и настояване институциите, бизнесът и гражданите да вървят активно към този процес – иначе ще продължим да си говорим за отлагане”, заключи той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase