Цените на горивата остават стабилни

С началото на юли настъпва промяна в цената на редица обществени услуги. От днес влизат в сила новите цени на тока и парното за следващите 12 месеца. В същото време, от днес всички пенсии, отпуснати преди началото на 2024 година, които са свързани с трудова дейност, се увеличават с 11%.

Директорът на "Топлофикация-София" подаде оставка

Цената на електроенергията ще скочи средно с 1,77% в цялата страна. За абонатите на „Електрохолд” тя ще се повиши най-много, докато за тези на „ЕНЕРГО-ПРО” поскъпването е в рамките на статистическата грешка.

При парното обаче има осезаемо поевтиняване - с над 8% за цялата страна. Най-голямо поевтиняване е поискано от „Топлофикация София” - с 30%, но регулаторът не е разрешил.

Намалението по топлофикации:

„Топлофикация-София“ ЕАД – 7,02%;

„ЕВН България Топлофикация“ ЕАД – 7,81%;

„Топлофикация-Плевен“ – 7,14%;

„Топлофикация-Бургас“ АД -  с 14,11%;

„Топлафикация-Варна“ – 3,74%;

„Топлофикация-Велико Търново“ – 2,44%;

„Топлофикация-Враца“ – 11,35%;

„Топлофикация-Разград“ – 9,94%;

„Топлофикация-Русе“ – 11,98%;

„Топлофикация-Перник“ – 7,2%; 

„Топлофикация-Сливен“ – 10,41%.

Точно милиард и 100 милиона лева са нужни, за да се вдигнат пенсиите на всички пенсионери с 11% от днес. Новият механизъм, възприет от парламента, предвиждаше използване на швейцарското правило, но с политическо решение процентът увеличение беше фиксиран на 11.

„На 1 юли се случва едно осъвременяване. Целта е, когато вие вече сте пенсионер, да се защити вашата покупателна способност”, обясни Мария Минчева – член на Надзорния съвет на НОИ.

Осъвременяването на пенсиите ще засегне над 2 милиона души. Няма да получат увеличение единствено хората с максимални пенсии 3400 лв., както и пенсиониралите се през тази година. Проблем обаче се оказва подсигуряването на парите.

„Ще имаме намаляващ брой на хора, които ще работят. Увеличен брой на хора, които трябва да получават пенсии. В същото време говорим за увеличаване на осигурителни вноски. За нас това не е решение”, посочи Минчева.

„Експертите казват, че четирима работещи трябва да внасят за един пенсионер. Другото е да се търси начин още от бюджета да се повишават данъците, това също не ми харесва”, смята бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова.

По-високи пенсии от юли месец ще има, но очакват ли се по-високи цени при горивата. Според Светослав Бенчев - председател на Петролната и газова асоциация, отговорът е не.

„Ние трябва да сме изцяло доволни. Дизелът се движи на 2,63 до 2,65 лева средна цена. Бензинът е малко над тези стойности – 2,67 – 2,70 лв. на литър”, каза Бенчев.

По думите му в момента няма международни логистични затруднения, които да водят до скок в цената на суровия петрол, който да се принесе на колонката.

„Над 100 долара за барел можем да стигнем, ако бъде затруднен достъпът до петрола, ако има проблем със страна – производителка. Тъй като нито едно от тези неща не се случи, пазарите просто се застраховаха”, добави Бенчев.

Междувременно енергийният регулатор определи цена на природния газ за месец юли от 58,10 лв./MWh, което е поевтиняване със 70 стотинки на мегаватчас.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase