Темата коментират конституционалистите Наталия Киселова и Орлин Колев

Първоначално трябва да бъде одобрена кандидатурата за министър-председател, представена от най-голямата по численост парламентарно представена партия. По негово предложение след това пък да бъдат одобрени структура и състав на правителство. Това каза в студиото на ''Твоят ден" конституционалистът Наталия Киселова.

Орлин Колев: 48 депутати могат да свикат НС и без президента

По думите ѝ дори да има ново служебно правителство и то е в същия състав, ще бъде нужен нов указ на президента. "Тогава държавният глава ще разговаря отново с потенциалните кандидати за служебен премиер, а след това може да бъдат направени промени и на министерските места. КС трябваше да се произнесе по казуса с промените при служебния кабинет, за да не бъде обвиняван, че се съобразява с политическата конюнктура. Запазването на съставите на органите с изтекли мандати е друг спорен въпрос", смята тя. 

От своя страна докторът по Конституционно право Орлин Колев посочи, че ако не се реализира никой от трите мандата, тогава властта ще вземе отново служебно правителство. "Няма да има второ гласуване на министър-председател, ако първото не е прието. Ако обаче неговата кандидатура бъде одобрена, преминаваме към гласуване на проектокабинета. Ако второто е отрицателно, изборът на правителство е неуспешен, а топката отново се връща в президента", обясни той.

Според него предстои КС може всеки момент да се произнесе по казуса с конституционните промени при съставяне на служебен кабинет. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase