Според него правомощията на президента на Франция са по-големи от тези на американския държавен глава

Избирателната система във Франция, която е мажоритарна на два тура, има тази специфика, че за втори тур се класират всички, които получат 12,5% от списъчния състав на гласоподавателите. В избирателните списъци във Франция има около 46 млн. души, а населението 68 млн. заедно с отвъд морските територии. Това означава, че около 15% от пълнолетното население не е вписано в избирателните списъци. Това коментира в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” секретарят на асоциация „Френско-български форум” Стефан Манов по NOVA NEWS. 

Чуков: Франция вече няма да е същата

По негови думи последните прогнози сочат, че Марин льо Пен няма да постигне твърдо мнозинство. „Очертава се картина, в която никой няма да има пълното мнозинство”, обясни още Манов.

Две българки - на път да влязат във френския парламент

„Френският президент е по-мощен в правомощията си от американския, а САЩ е президентска република. Президентът на Франция запазва правомощията си във външната политика, но в областта на отбраната донякъде правомощията му биват ограничени. Факт е, че на срещите на Съвет на ЕС, в миналото са присъствали и президента и министър-председателя на страната”, добави Манов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase