Равнището на годишната инфлация е близко до най-ниското ниво, регистрирано от 3 години

В САЩ през юни е регистриран отрицателен ръст (-0,1 на сто) на потребителските цени на месечна основа, спрямо май. Това сочат огласените данни на министерството на търговията във Вашингтон, които подсилват очакванията на пазарите, че Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) ще започне да намалява лихвените проценти по-късно през тази година, предаде Си Ен Би Си.

На годишна основа (спрямо юни 2023 г.) инфлацията на потребителските цени в САЩ се забавя до 3 на сто, което е под очакването на анализаторите за ръст от 3,1 на сто.

ЕЦБ: Инфлацията ще спада (ВИДЕО)

Равнището на годишната инфлация е близко до най-ниското ниво, регистрирано от над три години, сочат данните на американското министерство на търговията.  Така наречената основна инфлация, при която не се отчитат силно променливите цени на хранителните и енергийните продукти, се ускорява през юни с 0,1 на сто на месечна и с 3,3 на сто на годишна основа.  Годишната инфлация е нараснала с най-ниския си темп от април 2021 г., посочва Си Ен Би Си. 

Инфлацията в САЩ се забавя на фона на спад на цените на енергийните продукти и на употребяваните превозни средства. Тя обаче все още е по-висока от целта на УФР за годишна инфлация от 2 на сто, посочват анализатори.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase