Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация с писмо до хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в писмо до министъра

В последните три дни цената на тока за бизнеса достигна до 1500-2000 лева за мегаватчас, което застрашава работата на сектора, алармират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в писмо до министъра на туризма Евтим Милошев и до Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), подписано от председателя на организацията Георги Щерев, съощава БТА. В тази сума не се включва ДДС, както и таксите за пренос и мрежа.  

За последно толкова високи цени на електрическата енергия имаше през август 2022 г., но тогава за бизнеса имаше предвидени компенсации, припомнят от национално представената туристическа организация с 36 регионални структури.

Според енергийни експерти тези ценови равнища ще се запазят през следващия месец, който е и най-активният за туристическия сектор, предвид че летният туризъм генерира най-високите приходи в БВП, а сезонът през последните години е свит до месеците юли и август, коментират от организацията.

Васил Велев: Още август предприятията ще спрат да работят при тези цени на тока

Няма кой да плати тези нови хотелски цени, които ще се формират заради скъпия ток, тъй като пазарът и туроператорите приемат увеличаване на цената с не повече от 5-7 на сто. Подобни разходи за електроенергия ще се окажат непосилни за представителите на туристическия бранш. Те не могат да бъдат покрити от настоящите хотелски цени и липсата на компенсации или подпомагане на бизнеса ще доведе до ръст на цените за крайните клиенти или фалити. Това ще доведе до намаляване на конкурентоспособността на държавата в туристическия сектор, ще загубим и малкото останали служители в туристическия бизнес и намалени приходи в БВП в период на перманентна политическа криза, подчерта председателят на БХРА Георги Щерев.

Наред с краткия сезон, застрашен от ръста на цените на тока, от БХРА посочват, че хотелският и ресторантьорският бизнес са много енергоемки и токът е голямо перо в разходите на фирмите. Увеличението на цената на тока до 2000 лева за мегаватчас е в часовия пояс след 16:00 часа, в които се осъществява близо 45 на сто от потреблението на хотелите. Затова и от бизнеса не могат да си позволят да икономисваме електроенергия точно тогава, когато туристите се връщат от плажа, използват най-големи количества топла вода, а кухните работят на максимум, за да се подготвят за вечеря. Освен това в този период и климатиците работят на абсолютен максимум, защото времето е топло и задушно, припомнят от БХРА.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase