Как реагираха останалите политически формации

След неуспешния втори мандат, президентът Румен Радев има седем дни, за да избере на коя парламентарна група ще даде последния шанс да състави редовен кабинет в 50-ия парламент. Заявка, че могат да опитат, дадоха от БСП и „Има такъв народ”.

След като върнаха втората папка на президента, от ПП-ДБ директно погледнаха към следващия парламент. „Борбата с корупцията не е самоцел. Това ще бъде нашата посока оттук насетне и ще търсим подкрепа и в 51-ото Народно събрание”, заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

Преди избори и нов парламент обаче предстои още едно раздаване - третия мандат. „На чудеса не вярвам”, допълни Петков.

„Ние и във втория мандат показахме, че има място за диалог в парламента и разговори. Ние, изразявайки целия скептицизъм, че изобщо може да се получи нещо с третия мандат, ще проведем такива разговори”, подчерта Божидар Божанов, депутат от ПП-ДБ.

ПП-ДБ взе втория мандат и веднага го върна неизпълнен

От „Възраждане” изпратиха позиция, в която заявяват, че вече е невъзможно в този парламент да се състави редовно правителство. По думите им единствено остава да се разбере графикът, който ще предпочетат президентът и партията мандатоносител, за да има избори в края на октомври, а не около първия учебен ден.

От БСП също вече не са оптимисти, но обявиха - ще опитат. „Като теглим чертата - перспективата за правителство е труднопостижима, но нищо не е приключило, докато наистина не приключи. Насърчаваме Радев за още един кръг консултации преди третия мандат. Допълнителен опит за диалог е важен”, категоричен е Кристиан Вигенин, евродепутат от БСП.

Какво следва, след като ПП-ДБ върне втория мандат

Ако получат третия мандат, от БСП ще предложат експертно правителство и ще търсят широка подкрепа около предварително изготвена програма. Такава е позицията и на „Има такъв народ”.

„Ужасяващо е, че цялата държава е заложник на ината на Бойко Борисов и тоталната политическа некомпетентност на Кирил Петков. Тези хора видимо искат да тласнат държавата към още по-дълбока политическа криза, пращайки държавата на нови избори. „Има такъв народ” е готова да получи третия мандат и ще подходим изключително отговорно и държавнически”, заяви Станислав Балабанов, депутат от ИТН.

Позиция дойде и от депутатите, напуснали или изключени от парламентарната група на ДПС. Според единия председател на Движението - Джевдет Чакъров, са готови на разговори с третия мандат, но без „Възраждане”. Но отчитат шанса за редовно правителство като минимален.

От парламентарната група на ДПС днес отказаха коментар. Темата не коментираха и от ГЕРБ, но те вече многократно заявиха, че отиваме на нови избори.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase