Лъчезар Богданов с анализ на доклада на МВФ за България

Товар за бюджета, изсмукване на човешки капитал и пропускане на икономически ползи. Това се посочва в Доклада на Международния валутен фонд за работата на публичните предприятия у нас. Според него държавните и общински дружества у нас имат акумулирани задължения в размер на 12% от брутния вътрешен продукт на страната.

700 са държавните и общински предприятия. Разходите за тях годишно се изчисляват на 2.75 млрд. лева. За сравнение, бюджетът на София за 2024 г. е 2.58 млрд. Задълженията на държавните предприятия се изчисляват на 12% от БВП, или около 21 млрд. лева. 125 000 души са заети в тях, което прави близо общото население на Благоевград, Сандански и Казанлък. 125 000 души, които са възпрепятствани да влязат в частния сектор, казват от МВФ. 

Срещу климатичните промени: Произвеждат ток от топлината на Земята

„Това е системен проблем. Когато се управляват лошо, се трупат загуби, които не се виждат веднага, но в един момент трябва да се платят от бюджета. В много от тези предприятия работят двойно и дори тройно повече хора от аналогичните им фирми в частния сектор. Големият проблем е, че няма добра услуга, няма добър транспорт или топлоподаване. Политически трябва да има консенсус, че държавата трябва да спре да се занимава с някои неща и да се оттегли”, е мнението на главния икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

По думите на експерта, когато някое от предприятията инвестира огромна сума пари, тогава се казва, че не държавата, а то е взело решението. „В Народното събрание обаче се вижда как се насочват милиарди към индустрията, а се внушава, че българският данъкоплатец няма нищо общо с това”, допълни Богданов. „Когато натрупат дългове, пак данъкоплатецът ги покрива. Същото е и с болниците”, подчерта той.


Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase