Присъдата им ще бъде произнесена през септември

Двама протестиращи за опазването на околната среда бяха признати за виновни за това, че през 2022 г. са хвърлили доматена супа върху една от картините на Винсент ван Гог „Слънчогледите” в лондонската Национална галерия, предаде БГНЕС.

Активистите за климата от „Just Stop Oil” Анна Холанд и Фийби Плъмър бяха осъдени за престъпно увреждане от Кралския съд на Саутуърк в британската столица.

Двамата са пледирали невинни.

Екоактивисти заляха с доматена супа шедьовър на Ван Гог за 84 млн. долара (ВИДЕО)

Протестната група, която иска да се сложи край на добива и използването на нефт и газ, е организирала редица шумни акции през последните години.

Нейни мишени са били тенис турнирът „Уимбълдън“ и турнирът по голф „Бритиш Оупън“, художествени галерии и музеи, както и представление на „Клетниците”.

На 24 юли няколко от протестиращите бяха арестувани на лондонското летище „Хийтроу”, когато активисти организираха координирани действия на летища в цяла Европа.

Миналата седмица петима активисти на „Just Stop Oil”, сред които и основателят на климатичната група, получиха между четири и пет години затвор в Обединеното кралство за заговор за планиране на протести, които блокираха магистрала.

„Just Stop Oil” твърди, че изменението на климата представлява екзистенциална криза за човечеството и директната тактика на групата е оправдана.

Самата картина „Слънчогледи” е била защитена с параван, но са нанесени щети на рамката, съобщиха от галерията на площад „Трафалгар”.

Холанд и Плъмър също се залепиха за стената на галерията по време на протеста си.

„Кое е по-ценно - изкуството или животът?“, е крещял Плъмър.

Преди това, през юли 2022 г., протестиращите от „Just Stop Oil” се залепиха за пасторалния шедьовър на Джон Констабъл „The Hay Wain“ в Националната галерия.

Холанд и Плъмър са освободени под гаранция и ще бъдат осъдени през септември.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase