Лидерите на формациите с коментар за служебните кабинети

Конституционният съд трябва да се произнесе днес по шестата поправка в основния закон на страната. Очакваното решение отново повдигна темата в Народното събрание. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира направените от депутатите в предишния парламент промени. 

Конституционният съд решава за шестата поправка на основния закон

"За миналото не съжалявам никога... и да се вайкаш, и да съжаляваш полза няма. Дай Боже да видим решения, които да не са такива, че да ни е яд. Отговорност ще носим всички ние, които сме подкрепили и се надявам да няма парадокс конституционни съдии, които са участвали в гласуването, да са подкрепили нещо друго", коментира Бойко Борисов.

От своя страна Костадин Костадинов сподели, че не очаква нищо от съда. "КС е политически орган - той ще вземе решение под натиск на Пеевски. Предполагам, че ще събори съдебната реформа и няма да пипне нищо друго, защото това е изгодно на Пеевски", смята лидерът на "Възраждане".

Тошко Йорданов на свой ред посочи, че има политическа намеса, която ще доведе до това служебните кабинети да останат, каквито са. "Има перверзна ирония в това, защото ГЕРБ може да получат всичко, което искат - контрол върху служебните кабинети и премахване на нескопосаната съдебна реформа, а ПП-ДБ няма да получат нищо", отбеляза той.

Припомняме, че държавният глава и опозиционните на кабинета „Денков - Габриел” партии атакуваха промените в частта за служебните кабинети и разделянето на Висшия съдебен съвет. 

Освен това, съдът ще обяви и становището си по въведения механизъм за разследване на главния прокурор. Тези законодателни промени бяха атакувани пред Конституционния съд още преди година от бившия обвинител номер едно Иван Гешев. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase