Вижте реакциите на политическите формации

Решението на Конституционния съд предизвика остри реакции в парламента. Промените бяха приети в края на миналата година с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Няколко месеца по-късно по-голямата част от партиите не бяха изненадани от решението на съда и част от тях дори го прогнозираха. Преди да чуе решението лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че стои зад приетите поправки и носят отговорност заедно с бившите им партньори във властта. От ПП-ДБ смятат, че съдът блокира съдебната реформа, а ДПС не коментираха.

"Продължаваме промяната - Демократична България", които инициираха промените, разкритикуваха решението на Конституционния съд. И го определиха като блокаж на Съдебната реформа. 

"Конституционният съд със своето решение блокира напрактика възможността за дълбока съдебна реформа, която да гарантира истински независим съд и отчетна ефективна прокуратура", заяви Надежда Йорданова, депутат от ПП-ДБ.

"В мотивите на това решение виждаме смесица между юридически и чисто политически мотиви. Това решение ни връща в 1990 година. Ние продължаваме да имаме Сталинска прокуратура по образец и действие", категоричен е съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира преди да чуе решението като заяви, че за всичко, което ще последва, носят отговорност заедно с ПП-ДБ и ДПС.

КС реши за промените в Конституцията

"Отговорност ще носим всички ние, които сме ги подкрепили. И аз истински се надявам да няма парадокс в гласуването. Конституционни съдии, които са участвали в гласуването, да са подкрепили нещо друго", подчерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Като част от ГЕРБ Десислава Атанасова подкрепи промените в парламента, но Борисов беше категоричен, че не е разговарял с нея след избирането ѝ за конституционен съдия. "Тя никога не е била моята дясна ръка. Не съм я чувал. Затова сега имам три, за да ме наричате Многоръкия Шива", заяви Борисов. 

От "Възраждане" и "Има такъв народ" прогнозираха предизвестен край на съдебната реформа, а прогнозата им се оказа вярна. 

"Това, че съдебната реформа отиде в коша, не ни изненадва. Защото беше нескопосано  направена. Лошото е, че всичко важи за всички останали промени, но КС взима решения под натиска на Пеевски. Това е неговият съд", категоричен е Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане". 

"Сглобката си овладяха КС. Проблемът е, че ПП-ДБ  излязоха глупаци, защото другата половина ги надигра и им се подигра с тези тешения. Това, което предложиха ПП-ДБ, беше отхвърлено. Нещата, които устройват ГЕРБ - остават", посочи Тошко Йорданов, депутат от ИТН. 

От БСП също завиха, че не са изненадани. "Що се отнася до правомощията на президента - фактът, че се разделят 6 на 6 гласовете говори, че най-вероятно е имало определен политически натиск или влияние", заяви депутатът от БСП Борислав Гуцанов. 

ДПС не коментираха темата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase