По време на петдневното си пътуване тя ще се срещне с президента Си Дзинпин и премиера Ли Цян

Италианският министър-председател Джорджа Мелони пристигна в Пекин, в рамките на първото си посещение в страната, откакто встъпи в длъжност преди близо две години, съобщиха китайските държавни медии.

По време на петдневното си пътуване тя ще се срещне с президента Си Дзинпин и премиера Ли Цян. Дневният ред ще бъде насочен към насърчаване на двустранната търговия и прекратяване на войната в Украйна. Мелони ще се стреми да „възобнови двустранните отношения в сектори от общ интерес“, заяви италиански правителствен служител пред АФП при условие за анонимност. Разговорите ще се съсредоточат върху „основните въпроси от международния дневен ред, като се започне с войната в Украйна“, обясни той.

Желязната лейди на италианската политика: Какво не знаем за Джорджа Мелони (ВИДЕО)

Администрацията на Мелони се оттегли от мащабната китайска инициатива „Един пояс, един път“ миналата година, след като беше единствената страна от Г-7, която се включи в нея.

Преди да встъпи в длъжност, Мелони заяви, че присъединяването към инициативата - основен стълб на стремежа на Си да разшири влиянието на Китай в чужбина - е било „грешка“.

Необвързващият меморандум за разбирателство на Италия с Китай съдържаше широки ангажименти за сътрудничество в областта на логистиката, инфраструктурата, финансите и околната среда. Подробностите обаче бяха оскъдни и липсата на прозрачност подхранваше недоверието сред съюзниците на Италия. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС