Говори Джим Скиа - председател на междуправителствения панел по изменението на климата

Светът се намира в повратна точка по отношение на борбата с климатичните промени. Разполагат ли обаче хората с решенията на глобалната криза, която ни притиска все по-силно? Имаме ли достатъчно воля, за да извървим нужните стъпки?

Отговорите на тези въпроси ни дава Джим Скеа – председател на междуправителствения панел по изменението на климата – органът на ООН, който дава съвети  на световните правителства във връзка с климатичните промени.

„Това, на което ставаме свидетели през последната година е доста необичайно. Дълго време учените предупреждаваха, че светът ще стане по-топъл, че ще  видим нанасянето на щети върху екосистемите и върху човешките системи. Събитията от последната година обаче са неочаквани. По данни на Световната метеорологична организация сме свидетели на една рекордно гореща година. В момента ставаме свидетели на неща, които очаквахме да станат факт далеч по-късно в бъдещето. Искам да подчертая обаче, че всичко е предвидено, просто очаквахме подобен тип феномени да станат факт по-късно”, каза Скеа.

22 юли 2024 г. подобри рекорда за най-горещ ден, регистриран някога (ВИДЕО)

„Очевидно става дума за опасни неща, говорим за екстремни явления, породени от горещината. Хората, които трябва да работят на открито например, със сигурност изпитват сериозни трудности. Знам, че във вашия регион, както и в някои други части на света, възникнаха сериозни горски пожари, които също бяха предвидени от учените. Те са наистина опасни. Ако ние продължим по начина, по който действаме в момента – емитирайки парниковите газове с настоящите темпове, това със сигурност ще влоши ситуацията. Ще видим повече екстремни явления заради горещото време, ще станем свидетели на множество пожари, ще видим и щетите върху различните екосистеми. Неизбежно е да се вземат някакви действия, защото в противен случай процесите ще се влошат”, продължи той.

Екстремни явления и климатични промени: Пред какви предизвикателства е изправено човечеството

По думите на експерта има пълен научен консенсус относно това кой стои в основата на неблагоприятните изменения на климата.

„В нашия най-нов доклад е изведено недвусмисленото заключение, че хората са основните причинители на климатичните промени, на които ставаме свидетели. Човешката дейност, в това число изгарянето на изкопаеми горива, промените по отношение на използването на земята и обезлесяването, стоят в основата на всичко, на което ставаме свидетели. Комбинацията от начина, по който произвеждаме и използваме енергия или начините, по които използваме земята са причините за промените в климата”, посочи експертът.

Срещу климатичните промени: Произвеждат ток от топлината на Земята

Снимка: iStock

Той коментира един от последните публикувани доклади, че Земята чупи температурните рекорди в продължение на 13 последователни месеца. „Вероятно причините за ситуацията са различни в различните точки на света. Някои от екстремните явления, на които ставаме свидетели, са специфични за отделни географски територии. Трябва обаче още работа, за да се дешифрира какво се случи през последните 12 месеца”, каза експертът.

Джим Скеа допълна, че сред причините за критично високите температури е т.нар. явление „Ел Ниньо” -  част от естествения метеорологичен цикъл със сериозно влияние върху климатичната система на Земята. По време на „Ел Ниньо”се наблюдава по-топло време в глобален мащаб и екстремни събития по цял свят - повече суши на едни места и наводнения на други. И макар метеоролозите да обявиха, че явлението вече е приключило, то все още има остатъчен ефект.

Коя е първата държава в света, изгубила всичките си ледници

 „Ел Ниньо” все още има остатъчен ефект – може да се очаква температурите да продължат да се увеличават дори и след края му, тъй като сериозните промени отнемат време. Сигурно е обаче, че този период е към края си, че навлизаме в „Ла Ниня” – обратното климатично явление, което води до по-студена фаза. Необходимо е да се ориентираме по данните на Световната метеорологична организация, така винаги ще сме в течение на нещата”, посочи Скеа.

Експертът коментира и въпроса дали климатичните промени имат вина за неблагоприятните явления като възникналите пожари. „В предишните доклади на нашата организация имаше прогнози, че когато глобалното затопляне достигне стойности между 1,5 градуса до 2 градуса честотата на горските пожари ще нарасне. През последната година се случи именно това, така че тук няма място за изненада. Тези чести пожари са факт не само в България, а и на други места по света като САЩ например”, обясни той.

Проучване: Климатичните промени влияят на часовото време

На въпроса кой е най-лошият сценарий и как може да бъде предотвратен такъв, експертът отговори така: „Най-лошият сценарий е да продължим да емитираме парниковите газове с настоящите темпове. Ако това се случи, то можем да очакваме температурите през 21 век да се увеличат с около 3 градуса в глобален план. Ако това се случи, би имало катастрофални последици. Ще продължим да виждаме покачването на глобалното морско равнище, което несъмнено е проблем. Ще има и трудности по отношение на продоволствената сигурност, защото ще стане невъзможно производството на някои култури като ориза например. Ако няма промяна – последиците наистина биха били катастрофални.”

„В нашите последни доклади ние напомняме за Парижкото споразумение, според което основната цел, към която се стреми всяко правителство е да насочи усилията си да ограничи затоплянето до максимум 1,5 градуса. Това е най-доброто, на което можем да се надяваме през този век. Това би могло да бъде постигнато само ако се предприемат мерки, за да намалим емисиите на парниковите газове и да отстраним някои газове от атмосферата – като въглеродния диоксид например”, посочи той.

Нов сателит ще проследява емисиите от метан в Космоса

„Правителствата също заявиха някои неща и за т.нар. „нетна нула” – балансът между количеството произведени и отстранени от атмосферата парникови газове. Ако той бъде постигнат затоплянето може да бъде ограничено дори до под 2 градуса. Все още обаче не сме видели политиките, които могат да ни приближат до постигането на въпросния баланс”, каза още Скеа.

Климатичният експерт допълни, че в момента човечеството се намира по средата между най-лошия и най-добрия сценарий. Въпрос на време е да направим крачка в една от двете посоки.

„Промените в климата са глобален проблем, който всички имаме. Ако искаме да го решим, международните организации трябва да се включат. Необходима е координация между различните организации и звената в тях. Трябва ни международна система. По отношение на правителствата – силното послание е, че ако искаме да се борим ефективно с неблагоприятните климатични промени, е необходимо сериозно действие и от страна на обществото. Частният сектор и бизнеса трябва да са част от тази битка, обикновените граждани и природозащитните организации – също. Правителствата имат уникална роля, те задават тона за действията, които трябва да се предприемат, насочват останалите хора”, каза той.

Климатични иновации: Учени търсят начини за спиране на глобалното затопляне

„Другият важен въпрос е този със сигурността на енергията. Ние смятаме, че нисковъглеводородният свят включва в себе си по-малко търговия с продукти като изкопаеми горива например, което ни прави уязвими. Ако разчитаме повече на възобновяемата енергия, то това означава, че осланяме повече на нашите вътрешни източници”, посочи експертът.

На въпроса дали новите технологии могат да помогнат в изменението на климата и има ли обещаващи решения на хоризонта, той отговори така: „Иновациите имат сериозна роля в борбата с неблагоприятните климатични промени. Това, на което ставаме свидетели през последното десетилетие е колосален спад в цените на възобновяемата енергия и на батериите, които се използват за електрическите превозни средства. Това е резултат от иновациите, които са в ход от доста време. Още преди години започнахме да инвестираме в слънчевата енергия например и сега – това ни се отплаща.

На какво се дължат природните катаклизми и температурните рекорди

Скеа коментира и кои са най-спешните мерки, които трябва да вземем като общество, за да спрем климатичните промени. „Всички мерки са спешни. Възобновяемата енергия например е доказала себе си като работеща и успешна. За съжаление обаче това е факт само в три части на света -  Европа, Китай и Северна Америка. Трябва да разпространим този тип енергия навсякъде. Това обаче изисква инвестиции. Необходимо е и да преосмислим начина, по който конструираме градовете си. Държа да подчертая и, че е важно да преборим обезлесяването”, обясни той.

„Едно от посланията, които със сигурност искам да отправя е, че хората трябва да вярват в това, което науката им казва.  Всичко е истина, доказателствата за климатичните промени са красноречиви. Участвайте активно във всички процеси”, призова Джим Скеа.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase