Цената беше утвърдена от КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за август в размер на 60,75 лева за мегаватчас (MWh). Това не включва цена за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора.

В първоначалното си заявление общественият доставчик прогнозира цена в размер на 61,44 лв./MWh, което е увеличение с 5,7 на сто в сравнение с цената за юли. Днес "Булгаргаз" актуализира цената си на 60,75 лв./MWh или поскъпване с 4,5 на сто. Утвърдената цена на газа за юли от КЕВР беше 58,10 лева за мегаватчас.

На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след извършен анализ на внесените от дружеството актуални данни, формиращи цената на природния газ за август.  

КЕВР утвърждава цената на природния газ за август

В ценовия микс за този месец са включени част от договорените месечни количества азерски природен газ, доставяни по интерконектора "България – Гърция" (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Причина за намалените количества през месеца е ежегодният планов ремонт на Транс Адриатическия газопровод (TAP) през периода 5-11 август т.г. В резултат на това доставените количества природен газ ще бъдат с 200 000 МВч по-малко - 688 000 МВч, вместо пълният ежемесечен обем от 888 000 МВч. По тази причина конкурентният в ценово отношение азерски газ намалява дела си в месечното потребление до 68,65 на сто, което води до оскъпяване на ценовия микс. За сравнение, през предходния месец доставките от този източник покриваха 89,57 на сто от потреблението и доведоха до цена от 58,10 лв./MWh, посочват от регулатора.

Като втори източник "Булгаргаз" е включил количества природен газ от добив от ПГХ "Чирен", които покриват 31,35 на сто от месечното потребление. Добиваните количества от Чирен са увеличени с 200 000 МВч, за да се компенсират недоставените количества азерски газ през периода на плановия ремонт на ТАР. 

По-високи сметки за ток от юли?

Плановият ремонт на ТАР е единствената причина за увеличената цена на газа за август, мотивират се от „Булгаргаз”.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за август - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, информират от дружеството.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase