Коментар на Кирил Борисов

През вчерашния ден обискираха имоти на Румен Гайтански - Вълка. Комисията за противодействие на корупцията (КПК) провежда акция във връзка с неправомерно усвоен кредит от Българската банка за развитие (ББР). Става дума за близо 150 млн. лв., дадени на фирма, свързана с Вълка.

Петков: КПК трябва да направи пълно разследване по казуса с Гайтански

„Румен Гайтански и Стоян Мавродиев все още нямат повдигнати обвинения и може да бъдат, където си поискат. По същия начин Васил Божков преди пет години се оказа в чужбина, както и Цветан Василев - в Сърбия. Това са една група от бизнесмени, които дължат богатството си само на държавата и са забогатели с обществен ресурс”, коментира в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS журналистът от в. „24 часа” Кирил Борисов.

Акция "Кредит": Очакват се подробности за казуса с Гайтански

Той обясни, че ако обикновен човек изтегли кредит от търговска банка и не го върне, от ББР ще го преследват до гроб.

„Само с политическа протекция може да бъде усвоен подобен кредит. Още преди да се реши да бъде отпуснат този кредит, е било ясно, че парите ще бъдат откраднати. Самият факт, че обезпечението по кредита е договор, който е стар и прекратен, когато е разглеждан кредитът, говори за станалото. Едва ли Гайтански е взел цялата сума”, заяви още Борисов.

„При положение, че държавата е позволила тези пари да бъдат откраднати, не виждам как в бъдеще ще се търси отговорност от когото и да било”, каза още журналистът.

Борисов посочи, че през 2021 г. информацията за кредита е излязла наяве и още тогава са подадени сигнали до прокуратурата, но е имало отказ за разследване. „Можем само да гадаем какво ги е накарало да работят сега. Тези, които са подписали договора и са разглеждали кредита, трябва да дадат отговори”, добави Борисов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase