Хората от няколко блока настояват да се гарантира безопасността на децата им

Родители евакуират децата си при роднини и познати, за да гарантират здравето и живота им. Това се случва от седмици, преди в четвъртък да ескалира драмата с психично болен мъж, който се барикадира в дома си в София.

Няколко семейства са напуснали жилищата си, притеснени, че може да станат жертва на агресия. Мъжът хвърлял през прозореца 20-литрови кофи с латекс по деца. Подобни атаки, но с други предмети, е имало и на предишен негов адрес.

"Не знаем къде е държавата, защото от месец и половина нямаме сигурност за живота си, за сигурността си, за имота си, не можем да живеем спокойно. Нормално ли е съседите в неговата сграда да се движат по коридорите с тихи стъпки и със спрейове в ръка, защото може да ги нападне? Нормално ли е посред нощ съседи да получават заплахи за убийство, за разбиване на глави?", казва съседка на мъжа. 

Психично болен мъж се барикадира в дома си в София

Полицаи, извикани на помощ, са успели да изведат мъжа от жилището му. Хората от няколко блока настояват да се гарантира безопасността на децата им. „Аз лично нямам чувството, че някой ще защити нас и нашите жилища. Въпросното лице живее тук от месец и половина. Първоначално поведението му беше странно, а скоро след това започна агресията – тропа по вратите и през деня, и през нощта, крещи и заплашва децата”, заяви съседка на психично болния.

По нейни думи ситуацията е ескалирала в неделя. „Започна да хвърля тежки предмети от балкона по децата”, допълни тя.

"Чух много силен трясък, когато излязох на балкона. Живея срещу този съсед, видях кофа с латекс, която е счупена. Латексът се беше разлял, подадохме сигнал на 112, дойде полиция, съответно, ако той не отвори, те не могат да влязат. Стояха пред вратата, след което аз тръгнах на работа, но други съседи са били тук и разказват, че са се опитали да го излъжат, че идва храна и така той е отворил вратата", посочва още жената. 

След пожара във Варна: Има ли пробойни в грижата за психично болни пациенти

Друг от съкооператорите разказва, че на предишния си адрес мъжът е тормозил съседите си в продължение на три години. "Твърди предмети хвърля, заплашва, много агресивно поведение. Доколкото разбрах последно се е движел с ножове, заплашвал е майки, деца. Той по цялата тераса беше наслагал възглавници на нея, казваше, че бил крал на Евразия, че жена му била египетска кралица. Човекът просто си е с параноидна шизофрения, доколкото знам освидетелстван", обяснява още той. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase