Той призова да се прави разлика между „свобода на словото” и „сайтове за разпространение на фалшива информация и манипулация”

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че има безпрецедентна и арогантна политическа намеса на конкретен народен представител в дейността на основна структура във ведомството – Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”.

„На 14 август, около 18 ч., народният представител от „Продължаваме Промяната-Демократична България” Божидар Божанов си е позволил да се обади на директора на дирекция „Киберпрестъпност” в ГДБОП и да се поинтересува от материали, по които се работи в службата. Искал е да знае от кого са подадени, какво съдържат, какво е свършено по тях и е държал сметка защо колегите са си свършили работата”, уточни Стоянов.

Една година от показното убийство на Алексей Петров

Силовият министър подчерта, че няма да допусне да има намеса на политически лица в МВР по никакъв начин и повод. „Аз не си позволявам да звъня на политиците и да им казвам как да си вършат работата, затова няма да позволя на когото и да било, дори и Божанов, да се намесва в работата на МВР и да упражнява натиск”, категоричен беше Стоянов.

В заключение министърът призова да се прави разлика между „свобода на словото” и „сайтове за разпространение на фалшива информация и манипулация”. „За свобода на словото може да претендира този, който застава зад думите си със собственото си име и не се крие зад фалшиви и манипулативни сайтове. Ако Божанов е „за” фалшивите новини и за сриването на журналистическата професия, само за да се домогне до някакъв изборен резултат – да си решава сам проблема. Това не е проблем на МВР”, каза Стоянов.

„Петков, Денков, Божанов и компания не искат аз да остана на поста, защото съм гарант за това да не допускам вмешателство в структурите на ведомството”, категоричен беше министърът.

Божанов: Обадих се на шефа на „Киберпрестъпност” в ГДБОП

По-късно депутатът Божидар Божанов отговори. „Появи се сатиричният сайт „Ново начало”, който беше създаден от активисти, младежи на „Да, България”. След като беше свален, ние, от хостинг компанията, научихме, че това е по искане на ГДБОП. Но от хостинга отказа да ни предоставят информация. Поради това се обадих на шефа на „Киберпрестъпност”, с когото сме в работна комуникация от години, за да го попитам дали младежите са извършили някакво законово нарушение". Това обясни 

Божанов каза, че не е получил информация за престъпление, след това благодарил и затворил телефона. „Това, което Калин Стоянов прави в момента, е непочтено - да използва дългогодишни служители и експерти от МВР за политически интриги, за да се опита да остане на поста си”, допълни той.

Действията си депутатът от ПП-ДБ обоснова като обясни, че народните представители са в постоянна комуникация с администрацията. „Със същата дирекция имахме работна среща по законопроект миналата седмица”, обясни Божанов.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase