Предстои да разберем също на кого президентът ще даде новия служебен мандат за съставяне на МС

Очаква се да стане ясно дали президентът Румен Радев ще свика консултации с политическите формации от настоящото 50-о Народно събрание. Подобна беше ситуацията при първите разговори след шестата поправка в Конституцията. Тогава държавният глава първо номинира Димитър Главчев, след това на 5 април събра парламентарните сили в търсене на кабинет.

След юмрука на вътрешния министър: Главчев не планира смяна на Калин Стоянов (ОБЗОР)

Предстои да разберем също на кого президентът ще даде новия служебен мандат за съставяне на Министерски съвет. Впоследствие трябва да бъде издаден указ за назначаване и за провеждане на поредни извънредни парламентарни избори.

В сряда беше даден рестарт на процедурата по избор на служебен премиер. Президентът трябва да избере един от потенциалните варианти за министър-председател. Вчера държавният глава Румен Радев започна нови разговори с всички, на които Конституцията позволява да заемат този пост. Част от разговорите бяха очи в очи, други - по телефон. От почти всички обаче държавният глава чу „не”. Все още няма отговор и на въпроса дали в разговорите по някакъв начин е обсъждан казусът с настоящия вътрешен министър Калин Стоянов, който стана причина за провала на служебния мандат на Горица Кожарева.

След като бъде посочен нов служебен премиер, той ще има няколко дни за представяне на кабинет. При успешното изпълнение на мандата - следват укази - за назначаване на кабинет и поредни извънредни парламентарни избори. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase