Това стана ясно на брифинг на партията

Категорично Димитър Главчев не трябва да е премиер. Той не може да даде гаранция за своята безпристрастност. Това обяви на брифинг и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров. Парламентарната група обаче даде заявка, че ще присъства на клетвата на служебния кабинет в Народното събрание, ако има такава.

Румен Радев връчи втори служебен мандат на Димитър Главчев

„Отказът на Главчев да даде категоричен отговор дали ще остане министър Калин Стоянов потвърждава констатацията ни, че той не може да даде гаранция за своята безпристрастност. И поради действията му и заради биографията му, видимо свързана с една определена политическа сила”, допълни Зафиров.

На Изпълнителното си бюро БСП е потвърдила подкрепата на ръководството за действията на президента Румен Радев, както и исканата оставка на Калин Стоянов. „Категоричното мнение, че той не може да бъде служебен министър на вътрешните работи, защото показа политическа пристрастност и действия, които не кореспондират с това, което се очаква от един силов министър”, уточни Зафиров.

Президентът към Главчев: Очаквам промени в състава на кабинета, при успех изборите ще са на 27 октомври

„Второто важно решение - потвърждаваме нашата позиция, че този парламент е напълно изчерпан откъм съдържание, откъм възможности за сформиране на някакви мнозинства и всичко останало. Затова няма как да взима важни кадрови решения, касаещи бъдещето на важни институции, каквито са Омбудсманът и Сметната палата. Няма да участваме в такива разговори”, подчертаха от БСП.

От левицата призовават всички партии, които по думите им са виновни за тежката политическа криза, която прераствала в конституционна заради „неграмотно направените поправки в Конституцията”, да се извинят на обществото. „И да декларират своята готовност да подкрепят БСП в нейното намерение да предложи промени в Конституцията в следващото Народно събрание и да върнем старите постановки в частта, касаеща начина, по който се определят служебните кабинети”, искат от формацията.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase