Той официално получи папката от президента Радев

Новината, че Димитър Главчев ще заеме за втори път поста на служебен премиер доведе до остри коментари на политическите партии в парламента. От ПП-ДБ, „Възраждане” и БСП разкритикуваха номинирания за министър-председател за това, че не отговори веднага на основния въпрос - ще има ли промяна в списъка с министри и по конкретно този на вътрешните работи. ГЕРБ и ДПС запазиха мълчание.

Румен Радев връчи втори служебен мандат на Димитър Главчев

Във Facebook профила си съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков написа: „Нов човек на Пеевски в МВР или честни избори” - това е въпросът към Главчев. Според Петков, ако служебният премиер сложи на поста „Темелакиев, Илков или друго скрито прокси на Пеевски, ще е прах в очите на хората”.

Съмнения изрази и лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов. „Дори и да бъде махнат Калин Стоянов, с оглед на много тежките зависимости на Главчев от Пеевски, нямаме абсолютно никакво доверие, че следващият министър на вътрешните работи, без значение как ще се казва - Калин Стоянов или Стоян Калинов, няма да извърши абсолютно същото нещо, което извърши неговият предшественик - да отвори чадър над купуването на гласове”, коментира Костадинов.

"Възраждане": Важно е дали приближен на Стоянов или на Пеевски ще оглави МВР

И очаква развръзката в понеделник. „Представете си, че Главчев занесе папка, в която фигурира името на Калин Стоянов”, допълни Костадинов.

От БСП смятат, че Главчев не трябва да е служебен премиер, но обвиниха не президента, а промените в Конституцията. Затова са готови с предложение за връщане на старите текстове.

„Отказът му да даде категоричен отговор дали ще остане този министър, потвърждава нашата констатация и ние потвърждаваме, че г-н Главчев не може да даде гаранция за своята безпристрастност. Ако искате и заради действията му, и поради политическата му биография, която е видимо свързана с една определена политическа сила”, посочи и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров.

БСП: Категорично Главчев не трябва да е премиер, не може да даде гаранция за своята безпристрастност

Въпреки това от левицата нямат намерение да бойкотират клетвата на служебното правителство. „Ако има клетва във вторник, БСП ще бъде там”, заяви председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов.

С позиция във Facebook излезе и лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов. В нея заявява, че Калин Стоянов е само повод. Причината е „нелепата Конституция, която е рожба на своите бащи - Христо Иванов, Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Борисов и Делян Пеевски”. Според Трифонов „каквото и да името на следващия министър на вътрешните работи, той отново ще бъде в услуга на някой от своите бащи”.

Петков за Главчев: По делата ще го познаем

От ГЕРБ заявиха, че ще коментират утре след анализ на ситуацията и заседание на политическите им органи, а ДПС запази мълчание.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase