Хотелиери и ресторантьори настояват за действия от държавата

245 милиона лева държавни средства ще бъдат разпределени като компенсации заради скъпия ток за бизнеса. За да се случи това, е необходима нотификация от страна на Европейската комисия, която се чака до 9 октомври. Това стана ясно след среща между министъра на туризма Евтим Милошев и туристическия бранш по Южното Черноморие.

Преди дни хотелиери и ресторантьори обявиха готовност за протест идния вторник заради многократното завишените сметки за електричество. Днес след среща с министър Милошев те обявиха, че ще отменят планираното събитие.

„Разходите нарастват в пъти. Ние следим всеки един разход и сме изключително притеснени от събитията, които се случват в момента”, заяви хотелиерът Александър Александров.

Кабинетът прие програма за компенсации на бизнеса заради цените на тока

„Ние работим в 24-часов режим. През деня енергията е сравнително на по-ниска цена, докато вечерта, след 18 ч., тя става няколко пъти по-скъпа”, обясни Радостин Дачев от „Клуб на хотелиера” в „Слънчев бряг”.

„Навсякъде, където потребяваш повече, ти правят отстъпка, а тук е точно обратното. Трябва да плащаш повече. Разбирате ли? Това е някакъв търговски нон сенс”, счита хотелиерът Янчо Парушев.

Затова хотелиерите насрочиха протест с настояване да бъдат компенсирани. След решението им при тях пристигна министърът на туризма, за да ги успокои. Припомни, че има решение на парламента от 26 юли бизнесът да бъде компенсиран за цена на тока над 180 лв. за мегаватчас. Сумата е 245 млн. лева за месеците юли и август.

„Парите са осигурени. Договорите с електроразпределителните дружества, през които трябва да мине тази помощ, за да стигне до крайните потребители, са сключени. Единственото нещо, което очакваме в момента е европейската нотификация на тази държавна помощ”, категоричен беше Милошев.

Хотелиерите искат компенсации - плащали прекалено скъп ток, грозял ги и фалит

Нотифицирането от ЕК било единственият начин, по който държавната помощ може да бъде изплатена. Крайната дата за получаването на отговора от Брюксел била 9 октомври. Въпреки обещанията, бизнесът остава в готовност за протести и блокади на пътища. „Това в бъдеще да ни бъдат приспадани суми, ние нямаме доверие на държавата”, допълни Александров.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase