Заподозреният трябвало да бъде депортиран у нас

Българска следа след атентата в германския град Золинген. По информация на вестник „Шпигел” заподозреният Исаа Ал Х. е трябвало да бъде депортиран от Германия миналата година. Той трябвало да бъде върнат у нас.

Соченият за извършител пристигнал в Германия през 2022 г. и подал молба за убежище. По информация на изданието според Дъблинското споразумение мъжът трябвало да бъде пренасочен към България. Германските служби са подали съответния сигнал към българските си колеги и той е бил приет.

Заподозреният сириец призна за нападението с нож в Германия

Депортацията се провалила, защото сириецът не е бил открит в бежанския център в Германия. През август 2023 г. срокът за предаване на сириеца в България изтекъл, затова отговорността останала на германската държава.

В петък вечерта сириецът уби трима и рано осем души с нож на градски празник. Използва суматоха, за да избяга, след това изхвърля ножа, а след няколко метра и окървавеното си яке. Допуска обаче грешка - в якето остават документите му.

26 часа по-късно с думите :Аз съм този, когото търсите” сириецът се предава. Така дойде и новият ден, който обаче не разсея шока и ужаса сред хората в Золинген.

„Зашеметена съм. Напълно зашеметена. И си помислих - това не може да се случва. Не може да става в Золинген. Живея тук от 5 години и не искам града да бъде асоцииран с лоши неща. Защото не е такова място”, казва Хайке Пфлунгер, посетителка на служба в памет на жертвите.

„Тъжно е, когато пасторът на службата каже: „и аз не знам какъв е отговорът”. В същото време се надявам, че куража да се събираме на тържества ще се завърне. Успяхме да преодолеем неща като палежите от 1993 г. Ще се справим и сега”, убедена е друга посетителка на службата Хайке Бенсберг.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase