Схемата е свързана с водоснабдяване на община в България

Европейската прокуратура конфискува активи при разследване на измама на стойност 5,2 милиона лева (2,6 милиона евро), свързана с водоснабдяване. Става дума за проект за реконструкция на ВиК мрежата и водоема на община в България, финансиран от Държавен фонд „Земеделие“ по Програмата за развитие на селските райони на ЕС. Разследват се държавни служители и кмет, заподозрени в източване на бюджета на Евросъюза.

От обвинението в Люксембург не казват коя е общината, но според източници на NOVA става въпрос за Твърдица. Кметът Мария Златева потвърди, че Европейската прокуратура проверява ВиК проект в региона, но насочи въпросите към предшественика си, когато бил реализиран проектът. Дейностите по реконструкцията на с. Сборище започва през юли 2018 година. Срокът на изпълнението му е 36 месеца. Според публикуваната обява на сайта на община Твърдица като цел е записано оптимално използване на водните ресурси, пълното задоволяване на потребностите от питейна вода и намаляване на загубите на вода до минимум.

„Обектът го завършихме преди 3 години, въведен е в експлоатация.  За това време непрекъснато имаше проверки. Не мисля, че има някакви отклонения”, коментира бившият кмет Атанас Атанасов.

Проверката в "Булгартрансгаз": Енергийният министър временно спря разширението на газохранилището в Чирен

Според европрокуратурата обаче има доказателства за измама при изпълнението на поръчката, възложена на частни дружества.

„Общината има договор с консорциума. Той, ако е правил договори с подизпълнители, което е забранено в условията на програмата, ние нямаме отношение. 

Еврообвинителите открили данни, че служители от фонд „Земеделие” сключвали фалшиви договори с кмета и частните компании, за да завишат цената на строителните работи. Бившият градоначалник отрича подобно нещо.

„Ние работим с референтни цени на фонда.Не си ги измисляме.  Съвестта ми е чиста и съм спокоен”, допълни Атанасов.

От Държавен фонд „Земеделие” заявиха за NOVA, че нямат отношение към сключването на споразумения или договори по проектите. Обществените поръчки се обявяват от кметовете, които избират подизпълнители, ако проектът позволява. А по искане на Европейската прокуратура, съдът е наложил обезпечителни мерки, включително имоти и запори на автомобили, на разследваните лица. Атанасов твърди, че не е информиран за такова нещо.

Според европрокуратурата един от заподозрените за злоупотреби с 2 млн. и 600 хил. евро се разследва и за пране на пари.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: ЕРРО