Депутатите се събраха на извънредно заседание

Край на политическата криза около служебния кабинет и старт на нов политически цикъл. Рано тази сутрин президентът Румен Радев даде началото на процесите с два указа - за назначаване на правителството „Главчев 2” и за насрочване на избори на 27 октомври.

Кабинетът „Главчев 2” положи клетва пред Народното събрание (ВИДЕО)

В 11:00 часа депутатите се събраха за клетвата на новия служебен кабинет. Извънредното заседание приключи само за няколко минути, защото нямаше изказвания, но те се пренесоха в кулоарите на парламента. Имаше както поздравления, така и критики.

Веднага след клетвата на новите министри, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе от Залата с поздрави към премиера и президента. „Не може да ме зарадва днешният ден, това означава провал на политическата класа. Поздравих президента и премиера за споделената отговорност. Тези министри най-вероятно са предложени от президента. Атанас Илков е предложение от президента Радев, което е одобрено от Главчев”, коментира Борисов.

Борисов: Част от министрите най-вероятно са дадени от президента

Борисов изключи „Възраждане” от възможностите за обща работа в следващ парламент и призова останалите формации за смирение. „Съвет към Пеевски е, че трябва да се успокои и да не плаши така другите политически партии. Освен това да започне да говори градивно, както една година го правеше, до обед беше при мен след това при ПП-ДБ”, заяви още той.

От ПП-ДБ обаче отвърнаха с недоверие и контра аргументи. „През служебни победи не може да се случи нищо. Смениха Калин Стоянов 1 с Калин Стоянов 2. Преди Мария Габриел да ни предложи Калин Стоянов, тя ни предложи Атанас Илков. С други думи - тогава те са се доверявали повече на Илков, отколкото на Стоянов. От ПП-ДБ отказахме кандидатурата на Атанас Илков заради „Лясковец” и съмненията за връзката с Пеевски”, каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Гуцанов: Надяваме се кабинетът да направи всичко възможно да има честни избори

„Бойко Борисов нека да дава съвети на ГЕРБ, неговите действия са ни ясни. Той е човекът, който посочи сегашния вътрешен министър Атанас Илков”, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

От „Възраждане” също не видяха реална промяна в МВР. Депутатът Цончо Ганев от „Възраждане” посочи, че „новият вътрешен министър е като стария, само че е нов”.

А председателят на ДПС Делян Пеевски подходи отново с остър тон, но отново към президента Румен Радев. „Като ги слушам - всички вътрешни министри са мои. Всички министри са мои, премиерът е мой, само президентът не е мой, а може и той да е мой. И това мога да чуя от тях. Много е интересно да се провери как Радев е отменил указа за предишната посочена премиерка. В момента, в който той наруши Конституцията, на практика, не е президент. Ако това бъде установено, Радев автоматично няма да бъде държавен глава. Изненадвам се, че никой не реагира от колегите”, каза председателят на ДПС Делян Пеевски.

Пеевски: Радев наруши Конституцията, на практика не е президент

От БСП заявиха, че първо ще изчакат да видят първите действия на новите министри. „Надяваме се да направят всичко възможно, за да имаме честни и почтени избори - това е най-важното за един служебен кабинет и това ще зависи най-много от министъра на вътрешните работи”, добави Борислав Гуцанов от ПГ на БСП.

А от „Има такъв народ” отново разкритикуваха промените в Конституцията. „Тези министри - дали ще са на вътрешните работи, или на други министерства, са повод. Причината беше брутално отвратителните промени, които бяха наложени по време на сглобката”, заяви Станислав Балабанов от „Има такъв народ”.

Независимите депутати, които бяха изключени или напуснаха ДПС също дадоха време на новите във властта. Рамадан Аталай обяви, че няма да изрази нито задоволство, нито отрицание. „Нека да видим какви ще са делата им и какво ще направят по време на изборите”, каза още той.

Независимите депутати от „Величие” около Ивелин Михайлов вече събират подписи в опит за връщането на Конституцията към стария ѝ вид, отпреди шестата поправка. До момента имат шест, необходими са им още 60.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase