Практиката стартира от септември

От началото на септември пациентите с хронични и с редки заболявания ще получават SMS и известие във Viber от Здравната каса за статуса на техните протоколи, с които се отпускат скъпоструващите лекарства за лечението им.

Уведомяване в реално време за одобрение, отказ или анулиране за помощни средства и ремонти, ще получават и хората с увреждания.

Родителите на дете с рядко генетично заболяване срещат проблеми с НЗОК

Мариана Александрова е председател на сдружение "Диабет и предиабет". „Чакахме две седмици за по-евтините лекарства, до два месеца за по-скъпите, чакаш до последно да отидеш да си вземеш протокола вместо, когато той е готов", каза тя.

До дни с нотификацията на телефона чакането и излишното разхождане на пациентите ще бъдат спестени, твърдят от Здравната каса. „Известяването ще бъде изцяло автоматизирано въз основа на генерираните данни в системата. Ще е нужен само телефонен номер", увери проф. Момчил Мавров, и.д. управител на НЗОК.

„Те ще бъдат изпращани при регистриране на нов протокол, при необходимите документи, одобрение, отказ, прекратяване и изтичане на протокол”, посочи мениджърът "Информационни технологии" в "Информационно обслужване" Ивайло Стойчев. 

Съобщенията, които ще изпращат от 2-ри септември ще бъдат кратки и ясни. „Ще има логото на НЗОК, когато се получава съобщението”, допълни Стойчев.

По думите на проф. Мавров съобщенията, които ще  бъдат получавани са "прости" и към тях няма да има прикачени файлове и линкове. Следващата цел на Здравната каса е да известява и за профилактични прегледи.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase