Камелия Нейкова обясни, че ще бъде определен отговорен министър за изборите

Изборите ще се произведат по начина, по който гласувахме за народни представители на 9 юни. Няма съществени промени в начина, по който ще премине изборният ден. Вярвам, че всички институции и органи на изпълнителната власт ще изпълняват отговорно своите функции, както законодателят е възложил. Това коментира председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова на първия редовен брифинг на ЦИК във връзка с изборите за народни представители, които ще се проведат на 27 октомври. Провеждането им ще струва около 120 милиона лева.

Подготовката за изборите: ЦИК дава информация за вота на 27 октомври

„Дейностите от организационен и технически характер са ангажимент на Министерския съвет, областните и общинските администрации. Предстои кабинетът да приеме план-сметка, вероятно ще бъде определен и отговорен министър за вота. ЦИК вярва, че тези избори ще бъдат организирани така, че всеки избирател да има възможност да упражни своето избирателно право”, посочи още тя. 

Нейкова призовава за обективно отразяване на дейността на ЦИК, за да може целият изборен период, включително и предизборната кампания, да преминат спокойно.

„ЦИК до момента е приела 17 решения, които са свързани с организацията на изборите. Най-важните от тях са – хронограмата, изборните книжа, които са повече от 60 и касят регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите, документи, които се подават пред районните избирателни комисии и избирателни списъци. Предстои да приемем и останалата част от изборните книжа”, каза зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

По нейни думи от Комисията вече са утвърдили указателни табели, отличителни знаци, печати, единна номерация на избирателните секции, броя на мандатите, както и реда, по който ще се провеждат консултациите за съставите на РИК.

„Областните управители трябва да проведат тези консултации с всички парламентарно представени партии и коалиции в 50-ото Народно събрание до 1 септември. На 2 септември следва всички областни управители да представят пред ЦИК документите за назначаване на съставите на РИК, а ЦИК има срок до 6 септември да вземе решенията за назначаване на РИК”, допълни Матева.

Едва след това ще бъдат обявени и предварителните избирателни списъци, в които гласоподавателите трябва да проверят дали фигурират.

Матева добави, че на 27 август ЦИК е взела решение, с което да определи условията и реда, по които ще бъдат възложени дейностите за машинното гласуване, което е по обществена поръчка. „Има необходимост от извършване на предварителен контрол”, заяви Матева.

„Няма заплашвани членове от ЦИК”, посочи Матева. На заседание комисията е приела, че коалицията „БСП за България” се представлява от изпълняващия длъжността председател Атанас Зафиров.

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение относно определяне броя на мандатите в многомандатните изборни райони в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 година, съобщи БТА.

Броят на мандатите в многомандатните изборни райони: 

Първи Благоевградски - 11 мандата

Втори Бургаски - 14 мандата

Трети Варненски - 16 мандата

Четвърти Великотърновски - 8 мандата

Пети Видински - 4 мандата

Шести Врачански - 6 мандата

Седми Габровски - 4 мандата

Осми Добрички - 5 мандата

Девети Кърджалийски - 5 мандата

Десети Кюстендилски - 4 мандата

Единадесети Ловешки - 4 мандата

Дванадесети Монтана - 4 мандата

Тринадесети Пазарджишки - 8 мандата

Четиринадесети Пернишки - 4 мандата

Петнадесети Плевенски - 8 мандата

Шестнадесети Пловдив - 12 мандата

Седемнадесети Пловдивски - 11 мандата

Осемнадесети Разградски - 4 мандата

Деветнадесети Русенски - 7 мандата

Двадесети Силистренски  - 4 мандата

Двадесет и първи Сливенски - 6 мандата

Двадесет и втори Смолянски - 4 мандата

Двадесет и трети София - 19 мандата

Двадесет и четвърти София - 13 мандата

Двадесет и пети София - 14 мандата

Двадесет и шести Софийски - 8 мандата

Двадесет и седми Старозагорски - 11 мандата

Двадесет и осми Търговищки - 4 мандата

Двадесет и девети Хасковски - 8 мандата

Тридесети Шуменски - 6 мандата

Тридесет и първи Ямболски - 4 мандата

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase