Образувано е досъдебно производство

В хода на образувано наказателно производство е задържан началникът на общинска служба "Земеделие" в Луковит Тони Петров за извършено престъпление. 46-годишният мъж е изготвил неправомерно писмени документи, касаещи преразпределяне на земи на територията на община Ловеч. Това каза брифинг Валентин Вълков, окръжен прокурор на Ловеч.

По думите на Вълков този вид споразумения обикновено се изготвят в края на август и началото на септември и се отнасят до преразпределението на земеделски и производствени площи. Всяка година земеделските производители кандидатстват и получават европейски субсидии за обработката на тези земи.

Европрокуратурата разследва български кмет за измама за над 5 милиона лева

Задържаният, без право да съставя тези документи и след това по сума, определена от него, той представя на производителите тези споразумения. ГДБОП разследва мъжа от миналата година и след предварителна проверка преди месец е образувано досъдебно производство.

"В това си качество той няма право да се занимава с такава дейност – това разпределение може да се извършва от други фирми, които получават заплащане", поясни Вълков. "Дали лицето е разработвано? Една година е работено по него. Колегите използваха всички законови способи – започна съвместна работа между прокуратурата и ГДБОП и в момент на получаване на определена сума пари беше задържан", каза Боян Раев, директор на главната дирекция.

Началникът на общинската служба е задържан за 72 часа. Малко по-късно днес ще бъде разгледано искането за задържане под стража.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase