Това е първият случай от управлението на Хитлер, в който крайнодясна партия печели избори в някоя от провинциите

Историческа победа на крайнодесните в Германия. Първичните резултати от регионалните избори сочат, че „Алтернатива за Германия” печели в Тюрингия. Това е първият случай от управлението на Адолф Хитлер, в който крайнодясна партия печели изборите в някоя от германските федерални провинции. 

Според предварителните резултати в Тюрингия „Алтернатива за Германия” печели малко над 33%, убедителна преднина пред Християндемократическия съюз, който се нарежда на второ място с 24%. Въпреки нежеланието на останалите политически сили да се коалират с нея, „Алтернатива за Германия” би могла да играе изключително важна роля в новия регионален парламент.

В Саксония - другата германска провинция, в която в неделя имаше регионални избори, на първо място, с 31,5% от гласовете, са християндемократите, които управляват повече от три десетилетия. Само на 1% след тях се нарежда „Алтернатива за Германия”.

Това означава звучен шамар за управляващата коалиция на федерално ниво и няма как да не увеличи още повече напрежението върху нея. Канцлерът Олаф Шолц нарече резултатите от изборите в Саксония и Тюрингия „горчиви“. 


На първи септември 1939-та година избухва Втората световна война, на първи септември 2024 година „Алтернатива за Германия“, чийто клон в Саксония е признат от Службата за защита на конституцията за дясноекстремистко формирование, печели изборите в Тюрингия, начело с Бьорн Хьоке, чиято риторика е срещу миграцията, ислямистите и Европейския съюз. Той дори призова германците да бъдат вълци, а не овце. 

„Мисля, че настроението е много ясно. Хората искат промяна в Тюрингия. Хората не искат нещата да продължават по старому, не искат да продължават да работят по тази картелна партийна система, в която не се постига промяна”, заяви Бьорн Хьоке, лидер на партията.  


Марио Войгт от Християндемократическия съюз каза, че виждат гласовете, отишли към „Алтернатива за Германия“. „Това също е резултат от лошата политика, идваща от Берлин. Искаме да противодействаме на това, тук в Тюрингия, с добри политики и искаме да се отплатим за доверието на избирателите с добро и разумно управление. Това ще бъде работата и целта на ХДС”, каза Войгт. 

Регионални избори в Германия: Възможна е победа на крайнодесните в някои провинции

„Надявам се другите, демократичните партии, да се обединят и да формират правителство. За да не управлява "Алтернатива за Германия". Иначе предстоят черни дни за хората в Тюрингия. "Алтернатива за Германия" не е на тяхна страна. Само така говорят. Всичко ще завърши зле за гражданите, особено за по-бедните", заяви Рихард Хаберман, протестиращ срещу партията.

„Разбирате ли, случаи като този в Солинген, където нападнаха хората с нож, стават всеки месец. Разбира се, когато предстоят избори, това е сигнал да се събудим за проблемите, които предизвика нелегалната имиграция и липсата на депортации", подчерта Дитер Нойдорф, привърженик на "Алтернатива за Германия". 

Следващите регионални избори са на 22 септември в Бранденбург. А само след година идва вотът за Бундестаг. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase