Корнелия Нинова все още е записана като представляващ левицата

Регистрация за изборите предстои и на БСП. Там обаче остават споровете кой ще внесе документите в Централната избирателна комисия. Засега казусът остава все така заплетен и в редиците на социалистите, защото и двете крила в БСП са готови да я регистрират. Корнелия Нинова все още е записана като представляващ левицата, но в същото време е изключена от 2 дни. Нинова обяви, че няма да остави партията без регистрация и ще внесе нужните подписи в ЦИК. Новото ръководството пък очаква все още вписването си и обявяването на голямо ляво обединение, с което да бъдат на изборите. Временният председател Атанас Зафиров още не е вписан от съда.

„Той щеше да бъде вписан, ако нямаше жалба. И тук влизаме в една мудна съдебна система, която, докато чакаме да реши, започват спорове между съпартийци”, обясни Драгомир Стойнев от БСП.

Кой и как ще регистрира БСП за изборите

Делото във ВКС е насрочено на 9 септември, което е само два дни преди края на регистрацията на партиите и коалициите за предстоящия вот. А дотогава плановете на новото ръководство са за голямо ляво обединение, с което да явят на изборите.

„Разбира се, че ще има юридически трикове, но защо трябва да стигаме до това. БСП е една. Няма как в момента някой да показва актуаното състояние на партията и да казва „Вижте, това е истината”, каза още Стойнев.

„На 2 септември ще регистрирам партията. Ще я спася, това е мое легитимно право. Моето изключване беше нелегитимно. Не приемам това да се определя като саботаж”, коментира Корнелия Нинова.

И след като политическият спор стана и юридически, конституционалисти обясняват кой и какво може да направи в тази ситуация – първо в идеалния случай.

„Онзи, който към момента е вписан като представляващ партията, следва да упражни волята на партията”, твърди преподавателят по конституционно право Орлин Колев.

Процесите в БСП: Ясно ли е вече как ще се регистрира за изборите (ОБЗОР)

Тук според юристите има и особености.

„Представляващият БСП беше изключен. След като не си член, няма как да си председател и представляващ партията. Докато обаче не бъде заличена от регистъра на Софийския градски съд, Нинова все още е представляваща и можеше да представи пълномощно кой да представлява партията”, обясни доц. Наталия Киселова.

Пълномощно беше дадено, но не на новото ръководство, а на приближените до Нинова – Георги Свиленски и Иван Ченчев.

„Единият изход е госпожа Нинова да преосмисли поведението си, респективно да не полага усилия за самостоятелно участие на БСП”, каза още Киселова.

Другата възможност - БСП да се присъедини към коалиция след решението на съда.  

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase.