Това прави 0,8 % от прогнозирания брутен вътрешен продукт

Дефицит от 1,6 млрд. лева се очаква към края на август, сочат прогнозите на финансовото министерство. Това прави 0,8 % от прогнозирания брутен вътрешен продукт.

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към август 2024 г. се очаква да бъдат в размер на 46,5 млрд. лв., което е 61,8 % от годишните разчети.

Дефицитът расте, банките с рекордни приходи

Съпоставени със същия период на предходната година, постъпленията по рамката нарастват с 4,1 млрд. лв., като принос за това имат данъчно осигурителните приходи, които нарастват в номинално изражение с 4,2 млрд. лв. и постъпленията в частта на помощите и даренията, основно грантове по програмите и фондовете на ЕС, които нарастват с 0,9 млрд. лева.

В същото време разходите по КФП към август 2024 г. възлизат на 48,1 млрд. лв., което е почти 60% от годишните разчети. Спрямо предходната година се отчита нарастване основно при социалните разходи, вследствие на изплатените по-високи пенсии, след влезлите в сила увеличения от юли 2023 г. и юли 2024 г., както и при разходите за персонал, след увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал и при други администрации.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към 31 август от централния бюджет, възлиза на почти 1 млрд. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase