ЦИК иска да прехвърли темата на съда и да се отърве от "горещия картоф", коментира Цветелина Пенева

Ще има нови съдебни дела по казуса с двете фракции от ДПС. Пеевски и Чакъров имат право да представляват партията заедно и поотделно. Когато ЦИК постанови първия отказ за регистрация, втората остава без участие в две коалиции. Защо за нея тогава има отказ? Абсурдни са действията на Комисията. Не е невъзможно и двете фракции да получат регистрация, но не и с марката ДПС. Те се изключват взаимно. Това заяви в студиото на "Твоят ден" адвокат Петър Славов.

Той попита дали за регистрацията на фракцията около Доган е имало решение на колективния орган. "Това, доколкото разбрах, също е било обект на обжалване пред съда. Няма окончателен акт, който да казва може или не може. Когато ЦИК поиска да изследва решенията на колективния орган, това значи, че ще има охранително производство - изследват се от външна страна. Комисията не е в правомощията си да установи дали определен подпис е на Чакъров, например. Така че допускам, че в един момент може да започнат да си представят различни решения на колективните органи, свикани на различни места и взели различни решения, а ЦИК няма как да установи кое е истина", коментира той. 

Халилов: „Демокрация, права и свободи – ДПС“ подаде всички необходими документи за регистрация

От своя страна Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК припомни, че на 11 септември приключва подаването на документи за регистрация за предсрочния вот. "ЦИК се аргументира при отхвърлянето на исканията на фракцията на Пеевски с това, че няма решение на органа на партията за участието ѝ в частичните избори. Важен е този нюанс, защото тя е колективен орган, не е еднолична собственост на някой. Партията има представляващи, които са регистрирани в съда. ЦИК иска да прехвърли темата на съда и да се отърве от "горещия картоф". ГЕРБ и ПП-ДБ пък още не са се регистрирали", заяви тя.

По думите ѝ няма отговор колко от машините са генерирали т.нар. "бели" бюлетини. "Имахме среща с производителя на апаратите и от фирмата, която ги обслужва у нас, до момента никой не може да отговори на въпроса каква е причината за тези бюлетини, нито как да се отстранят. ЦИК не ги е викала на среща по темата. По моя информация с експерти от МЕУ са правени тестове на машините, но докладът не е публично оповестен. Няма и време за подмяна на хартията", посочи Пенева. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase