„Дано ЦИК се съгласи с предложенията ни. Ако ли не, ще останат съмненията“, заяви още служебният премиер

Първи парламентарен контрол за служебния премиер начело на кабинета „Главчев 2”. Министър-председателят отговаря на въпроси на депутати за готовността за провеждането на изборите, за фалшивите адресни регистрации в много селища от страната, както и за честността на гласуването с машини. Той категорично заяви, че няма информация да са правени манипулации с машинния вот нито на предишните избори, нито да се готви таква за предстоящите.

От БСП попитаха какви мерки ще бъдат взети, след като и в NOVA ви показахме случаи на адресни регистрации с хиляди живеещи. „Планира ли се ГРАО да извърши проверка на съмнителни адресни регистрации за предотвратяване на манипулации? На фона на ниската избирателна активност те може да повлияят значително”, попита Борислав Гуцанов.

Абсурден случай: 1200 души са регистрирани на един адрес в Пловдивско

„Служебното правителство ще направи всичко необходимо, за да бъдат изборите прозрачни, честни и свободни. Ако има съмнения за опорочаване на честността на вота, ще действаме безкомпромисно и светкавично. Научих за тези 1200 регистрирани в Стамболийски от медиите. По всеки един сигнал ще бъдат взети мерки”, отговори Главчев.  

Главчев: Няма да се прави „ала-бала” с машините

От ИТН върнаха на дневен ред и темата за машинното гласуване. „За да потвърдите, че няма да се прави повече „ала-бала” с машините, искам човек като вас да каже имало ли е такава информация, допускало ли се е „ала-бала”, как ще бъде контролирано това оттук нататък и къде е точно „ала-балата”?”, попита Станислав Балабанов. „Нямам информация дали се е правело „ала-бала”. Това са изрази, които придобиха гражданственост за потенциална възможност за манипулация на машините. Не знам какво е правено, но аз се ангажирам, че нашето правителство ще направи всичко възможно да не се случи нещо такова. Гарантирам, че не е правено на предишните избори”, каза служебният премиер.

Главчев обясни, че вече са изпратили предложения за промени, като например пломбите за устройствата да са на различен от фирмата производител собственик. Последната дума по темата обаче има ЦИК.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase