Инцидентът е станал при подготовка за демонстрации

Катастрофа с учебно-боен самолет L-39 ZA край „Граф Игнатиево”. Инцидентът е станал при подготовка за демонстрации. Загинали са майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин от авиобаза „Долна Митрополия”. 

Майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин - на 51 и 28 години. Изпълниха последния си полет в живота.

„Загубих един от най-добрите си приятели. Мислите ли, че съм малко наказан за това, което се е случило”. Така командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров отговори дали след този пореден инцидент ще подаде оставка.

За да поднесат съболезнования, в базата дойдоха премиерът и министърът на отбраната.

„Съболезнования на семействата, близките и колегите им”, каза премиерът Димитър Главчев

„Утре обявявам траур във Въоръжените сили. Знамената ще бъдат свалени наполовина”, обясни военният министър Атанас Запрянов.

Двама загинали при авиокатастрофата край „Граф Игнатиево”

Като отлични летци и едни от най-добрите пилоти на учебно-бойните самолети L-39 . Така властта и началникът на Военновъздушните ни сили описаха екипажа.

„Отлични летци, с отлична подготовка”, сподели Петров.

„Това са инструкторите в 12 база, които обучават пилоти. Това са най-добрите ни пилоти в 12 база”, допълни Запрянов.

На въпрос дали загиналите пилоти са имали необходимия нальот, началникът на Военновъздушните сили обясни: „Тази задача е тренирана многократно. Това само по себе си предполага, че са били подготвени за това, което правят. Майор Димитров е един от най-опитните летци на L-39 в България. А старши лейтенант Дункин е млад пилот, но с много добри и отлични заложби, една от надеждите на базата”.

КАДРИ от момента на авиокатастрофата край „Граф Игнатиево” (ВИДЕО)

В 12:13 ч. самолетът се е подготвил за излитане. В 12:17 ч. е излетял успешно, но в 12:30 ч. катастрофира. „Тази задача е била изпълнявана многократно в „Долна Митрополия” и днес трябваше да бъде изпълнена като генерална репетиция за утрешното мероприятие”, обясни Петров.

Тази година самолетите L-39 бяха ремонтирани в Чехия. Този е бил един от тях. „Преди полет се проверят. Излетял е технически изправен. Той е реновиран, извършен е капитало-възстановителен ремонт”, подчерта Запрянов.

„Експлоатиран е без проблем за учебна дейност”, увери Петров.

Снимка: „Моята новина”

Екип от военни прокурори и следователи, заедно със служба „Военна полиция”, са започнали разследване, за да установят какви са причините за инцидента в авиобаза „Граф Игнатиево”. За образуваното досъдебно производство е уведомен и изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, обясниха от прокуратурата. Оттам допълниха, че предстои оглед на местопроизшествието и установяване на свидетели, които да бъдат разпитани. Ще бъдат разпитани и всички длъжностни лица, съпричастни към планирането и осъществяването на тренировъчния полет, както и тези, които имат общо с поддръжката на летателната и наземната техника, уточняват от прокуратурата. Ще бъде иззета цялата документация по случая и предстои да бъдат назначени множество експертизи, които да установят причините за инцидента, допълват от държавното обвинение.


Какво знаем за самолет L-39 ZA

L-39 ZA „Албатрос” е високо маневрен реактивен учебно-боен самолет, предназначен за първоначално и напреднало летателно обучение, както и за първоначално обучение и усъвършенстване на летателните умения на екипажите по бойно използване. Това посочват от Министерството на отбраната. Първият полет на машината датира от далечната 1968 година. През 1972 г. е избран за основен тренировъчен самолет на страните от Варшавския договор. Все още е на въоръжение в повече от 30 държави по света.

Българската поръчка за този тип самолети датира от 1985 г. – общо 36 самолета, разпределени в две ескадрили.

Страната ни получава 12 самолета през 1986 г. И още осем през 1987 г. Втората ескадрила получава 12 броя L-39 през 1990 г. През миналата година чешкият производител на самолети „Аеро Водоходи” спечели търг за основен ремонт и частична модернизация на L-39 на българските Военновъздушни сили. 

ВСИЧКО ЗА РАЗБИЛИЯ СЕ САМОЛЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase