Армията призова гражданите да не се събират в района на инцидента

Нова експлозия на безжични устройства - уоки-токи на няколко места в Ливан в сряда, предаде ливанската държавна медия NNA. Много хора са ранени. Експлозията се случва ден след избухването на пейджъри в страната.

Няколко загинали и над 2500 ранени след експлозия на пейджъри на "Хизбула" в Ливан (ВИДЕО)

„Командването на армията моли гражданите да не се събират в райони, където стават свидетели на инциденти, свързани сигурността, за да не пречат на пристигането на медицинските екипи“, предупреди ливанската армия гражданите в публикация в X, пише „Си Ен Ен”.

Снимки, направени от „Ройтерс”, показват как службите за спешна помощ реагират на новите експлозии в Сидон. На видео, заснето от Agence France Presse, се виждат уплашени хора, които бягат.

Проф. Чуков за атаката срещу "Хизбула": Това е безпрецедентен случай, за пръв път има такъв киберпробив

Взривените пейджъри в Ливан са били манипулирани от израелските тайни служби. Това обяви ливанското разузнаване, след като е разгледало няколко избухнали устройства и такива, които не са се взривили. Няколко хиляди пейджъра избухнаха в рамките на по-малко от час в Ливан и Сирия.

12 души бяха убити, а ранените са близо 3000. Поне 200 от пострадалите са ранени сериозно. Много от пейджърите са били използвани от членове на „Хизбула”. Групировката обвинява Израел и се закани да отмъсти.

Устройствата са модел на тайванска фирма. Но се произвеждат в различни страни по лиценз. По всичко личи, че конкретната пратка е била доставена от регистрирана в Унгария компания. Засега не може да се разбере дали фирмата е свързана с някое разузнаване.

„Искаме разследване на антитерористичните служби. Обиск на дома му и международна заповед за арест за изпълнителния директор на тази компания. Ще свикаме спешно комисията по отбрана и правоприлагане на парламента, за да разследваме дали това се е случило в Унгария. Дали тази компания е фасада на Мосад. Дали унгарското правителство е знаело какво се случва и дали е било част от него”, коментира Ельод Новак, член на комисията за отбрана в парламента на Унгария.

Какви са версиите според анализаторите

Според анализатори от различни точки на света, основните версии за масовото избухване на пейджърите в Ливан във вторник са две: малко количество взрив във всяко устройство, задействан при определено съобщение, или предизвикано прегряване на батерията. Дебатът намери почва и у нас - като киберексперти и анализатори на конфликта в близкия изток поставиха на везните възможните сценарии.

Използването на пейджъри през 21 век озадачи редица анализатори в световен мащаб. Но други припомниха, че този стратегически ход от страна на „Хизбула” дори е публично оповестен.  „Иронично, неотдавна имаше репортаж по медиите, в който „Хизбула” обяви на света, че преминават от мобилни телефони на пейджъри, за да спрат израелското разузнаване да ги следи чрез GPS-и. Защо ти е да обявяваш такова нещо публично? Не знам причината, но идеята ми изглежда много глупава”, коментира Джоузеф Стийнърг, автор на книгата „Киберсигурност за глупави”.

Целта – да се избегне проследяването на местоположението на всеки боец с мобилен телефон в ръка – се превърна в средство: за удар върху хиляди в един и същ момент. „Това е безпрецедентен случай – за пръв път такъв кибер и разузнавателен пробив в мрежата на „Хизбула”.  Тези пейджъри са раздадени на елита на „Хизбула”. Където и да отидете, каквото и да направите – ние ще ви намерим и ще ви унищожим – това е ясното послание”, заяви арабистът проф. Владимир Чуков.

Според проф. Чуков е възможно този удар да е бил предвиден като начало на по-мащабен удар в Близкия Изток. Но се е наложило планът да се задейства преждевременно.  „Някои от бойците на „Хизбула” са започнали да се съмняват, че техните пейджъри много бързо се загряват и са подали сигнали до командването – и това, което се говори в медиите е, че затова е взето решението”, обясни още Чуков.

Часове след масовите взривове на пейджъри в Ливан – анализаторите изведоха на преден план две версии за случилото се.

„Първата възможна вероятност е т.нар. атака от типа „доставка на веригите“ – тоест те са прихванали ,че ще има такава доставка, влагаш вътре взрив … той се активира при получаването на конкретно съобщение. Втората спекулация е, че израелските тайни служби са намерили уязвимост в пейджърите, която дава възможност ако изпратиш конкретен пакет от информация – на пейджърът му е необходима твърде много процесна сила, за да може да процесне този пакет и от това да прегрее батерията, която всъщност да се взриви”, казва киберекспертът Любомир Тулев.

На везните натежава сценарий номер едно, като в този случай би било необходимо във всяко устройство да бъде поставено малко количество експлозив.  „Едно много силно взривно вещество, което е използвано още през първата световна война от Германия – то се използва до ден днешен при разрушаване на сгради – много малко количество, но много леко”, добави още проф. Чуков.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: CNN