Археолозите използвали сведения от Житието на Свети Теодосий Търновски

Уникална средновековна църква разкриха археолози край Велико Търново. Оказва се, че това е храмът на видния църковен деец от Второто българско царство Свети Теодосий Търновски. 

Находката е открита между Самоводене и старопрестолната ни столица. „Това е проект, по който работим от няколко години. Открихме находката въз основа на анализ на писмените сведения, които имаме, и които комбинирахме със съвременните методи на изследване. Оказа се, че написаното в Житието на Свети Теодосий Търновски – отговаря на 100 процента на истината”. Това заяви в „Здравей, България” археологът проф. д-р Хитко Вачев.

Откриха уникален тракийски храм на повече от 2300 години в Пловдив

Той обясни, че в Житието на светеца е написано, че лично цар Иван Александър участва в строежа на църквата и носи пясък от близката река. „Там е записана средновековна мярка за разстояние, която е равна на 555 метра. Когато измерихме това разстояние с отправна точка реката – се каза, че сведението отговаря”, подчерта професор Вачев. И допълни, че не само царят, но и болярите са помагали в строежа на храма.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase