Прецизират се текстовете, които се отнасят за отглеждане на дете

Промени в данъчните закони са публикувани за обществено обсъждане. Служебното министерство на финансите публикува за обществено обсъждане проекти за изменения в четири данъчни закона - Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за данък върху добавената стойност и Закона за акцизите и данъчните складове.

Прецизират се текстовете около данъчните облекчения за отглеждане на дете. Предлага се при развод отстъпката да се ползва от родителя, на когото са предоставени правата за отглеждане. И само в случай, че този родител няма достатъчно доходи, другият да може също да ползва облекчението.

Бързи, евтини и по-сигурни преводи: Как се променят платежните правила за въвеждане на еврото

Данъчният консултант Николай Иванчев определи като ключови промените при касовите апарати и при ДДС. "Има два типа облекчения - директни и индиректни. Промяната, според която единият родител може да получава помощи, ако другият не може, за да бъде подпомогнато детето, е много добро решение. Относно касовите апарати - те отчитат само плащанията в брой. Много често обаче когато плащаме с банкови карти, отново се приема, че е кеш. Вендинг машините са добър пример, за да се облекчат административно търговците. Много често те отчитат продажбите по централизиран начин", обясни той в студиото на ''Твоят ден".

По думите му облекченията по отношение на ДДС са много добри. "Регистрацията на фирми до 165 000 лева вече не е необходима. Това е голямо облекчение за малкия бизнес, иначе трябва да се задействат редица системи. Има и доброволна регистрация, ако конкретният търговец реши", обясни Иванчев. 

Повече гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase