Вижте как се приготвят предпочитаните от него кифлички

Какво е обичал да си хапва Патриархът на българската литература Иван Вазов? Неговите сутрини започвали по тъмно. Сестра му Въла се качвала по дървените стълби към втория етаж с поднос в ръце, където е била неговата стая.

„Вазов е имал навика да се буди към 2-3 през нощта и е работил докъм 6 сутринта. Той прозвънява на звънчето и сестра му Въла му носи кафенце. Към 8 сутринта пък тя му носи закуската, която е чайче, кифличка с масло или сиренце”, каза уредничката на къща музей „Иван Вазов” Надежда Терзи.

Какво е историческото значение на Независимостта

След като закуси, Вазов се настанявал в кабинета си, където продължавал да твори и да пише. Малко след 10 часа било време за разходка. Всеки ден се разхождал в Борисовата градина. Винаги е бил придружен от най-верния си приятел - кучето Буби. „И се е връщал към обяд. Тогава той е минавал през кухнята и е питал домакините какво има за обяд. Примерно: „Въле, какво е сготвено, Въле, какво ще ядем?”, разказа още Терзи.

Докато се хранили на масата, никой не е говорил. Любимите питиета на Вазов били мастиката и червеното вино. Все още се пази менюто от последния му юбилей. Всяко ястие било кръстено на негов герой като супа ала „Странджа” или пудинг ала „Боримечка”. Падал си и по сладкото. Казват, че любимият му десерт бил бадемова торта с бяла глазура.

„България е благодарна на Иван Вазов. Бих искал да подчертая, че той е може би единственият български писател, който постига огромна слава приживе и една искрена обич”, каза Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей.

Как се приготвят любимите му храни гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase