Според Владимир Тодоров липсват достатъчно камери и глобите не се събират

„През октомври, ноември и декември пътнотранспортните произшествия зачестяват. Видимостта намалява. Шофьорите трябва да променят поведението си на пътя и да намалят скоростта, за да виждат пешеходците”. Това препоръча бившият началник на КАТ-София Алекси Кесяков в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.
 
По думите му статистиката не е абстрактно понятие. Тя е резултат от основните фактори, които определят движението по пътищата. 

Коритарова: До края на годината камерите на тол системата ще започнат да снимат за скорост
 
България е на първо място в Европейския съюз по брой загинали на пътя на един милион души население, следвана от Румъния (съответно 82 и 81 смъртни случая). През 2023 г. в ЕС средната смъртност по пътищата е 46 починали на милион жители. Норвегия е с най-малко загинали, а непосредствено преди нея се нарежда Швеция.
 
Според Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи България и Румъния са в негативната класация от 6-7 години. В последните пет има леко намаление при боря на жертвите, но то не бива да ни успокоява. По думите му поведението на шофьорите се променя, след като се увеличават санкциите.

"Работим по неефективни, остарели правила. Има липса на камери и на събираемост на глобите”, допълни Тодоров. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase