Генетичните проби са от мъж и жена, живели преди 10 000 години

Екип от изследователи от университета на Кейптаун и Института за еволюционна антропология Макс Планк в Лайпциг са реконструирали най-старите човешки геноми, открити някога в Южна Африка. Геномите са от двама души, живели преди около 10 000 години, съобщава агенция AFP.

Генетичните последователности са от мъж и жена, чиито останки са открити в скален заслон близо до южния крайбрежен град Джордж, на около 370 километра източно от Кейптаун, според Виктория Гибън, професор по биологична антропология в университета в Кейптаун, предава „Дойче веле”.

Учени откриха кой е организмът с най-голям геном в света (ВИДЕО)

Те са сред 13 последователности, реконструирани от хора, чиито останки бяха открити в скалното убежище Оукхърст, и които са живели преди между 1300 и 10 000 години. Преди тези открития най-старите геноми, реконструирани от региона, датират от около 2000 години.

Изненадващо, проучването на Oakhurst установява, че най-старите геноми са генетично подобни на групите San и Khoekhoe, живеещи в същия регион днес, се казва в изявление на университета на Кейптаун.

Учени реконструираха лицето на неандерталска жена, живяла преди 75 000 години (СНИМКА)

Според Йоша Грецингер, водещ автор на изследването, подобни проучвания в Европа разкриват история на мащабни генетични промени, дължащи се на човешки движения през последните 10 000 години. „Тези нови резултати от най-южната част на Африка са доста различни и предполагат дълга история на относителна генетична стабилност“, казва още той.

Това се променя едва преди около 1200 години, когато пристигат новодошлите. Те въвеждат пастирството, земеделието, както и нови езици в региона и започват да взаимодействат с местни групи от ловци и събирачи на ядливи растения и плодове.

„Въпреки че някои от най-ранните доказателства в света за съвременните хора могат да бъдат проследени до Южна Африка, те обикновено не са добре запазени”, казва проф. Гибън от пред AFP.

„По-нова технология позволява тази ДНК да бъде получена”, посочва още тя.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: "Дойче веле"