Тенденцията отразява края на растежа, наблюдаван от Олимпийските игри в Париж

Активността в частния сектор в еврозоната неочаквано се свива през септември - за първи път от седем месеца насам, под натиска на ефекта на края на Олимпийските игри във Франция. Това сочи Индексът на мениджърите по доставките (PMI) на „Ес енд Пи Глоубъл” (S&P Global), предадоха „Ройтерс” и „Франс прес”. 

Олимпийските игри оказаха положителен ефект на икономиката в еврозоната

Индексът, изготвен след допитвания сред фирми, се е понижил до 48,9 пункта след 51 пункта през август. Стойност под 50 пункта сочи спад в активността. През септември активността се е понижила и в двете най-големи икономики в еврозоната - Франция и Германия.

„За 20-те държави от валутния съюз спадът на индекса е най-резкият от 15 месеца насам”, посочва Сайръс де ла Рубия, икономист в Хамбургската търговска банка (HCOB), партньор на „Ес енд Пи Глоубъл”.

Според експерта тази тенденция отразява „края на растежа, наблюдаван във Франция през август 2024 г. благодарение на Олимпийските игри в Париж. Отслабването на икономическата ситуация във втората по големина икономика в региона доведе до спад на индекса (за еврозоната)”, отбелязва той.

По думите му освен това не се очаква подобряване на положението в краткосрочен план. „Наблюдаваните през месеца резки спадове в общия обем на новия бизнес и в обема на текущата дейност предвещават по-нататъшно икономическо забавяне през следващите месеци”, прогнозира Де ла Рубия.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase