България незабавно трябва да има редовно правителство и да гарантира опазването на външните граници, заяви лидерът на ГЕРБ

„Когато отново станем държавата, гарантираща външните граници на Европейския съюз, всичко ще се случи. „Промяната“ ни отдалечи с хиляди километри от Шенген и от Еврозоната. България незабавно трябва да има редовно правителство и да гарантира опазването на външните граници". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на форум в София, посветен на Шенген и еврозоната.

„Трябва да гарантираме на нашите партньори в Австрия нулева миграция“, заяви Борисов. И припомни, че в Германия и Холандия контролът на границите се връща.

„Това е заради некадърници, които управляват външните граници на ЕС, а те са на много места“, посочи лидерът на ГЕРБ. 

"Седмица преди изборите в Австрия надали е най-доброто време да си говорим по тази тема", отбеляза Борисов. "Винаги съм гледал на Европа като на семейство, но в това семейство всеки има своята задача. България свърши ли своята задача през последните четири години? Категорично не. С какви очи да застана пред австрийския канцлер и да кажа, че през последните години шенгенската външна граница се пази добре", коментира Бойко Борисов. 

"От Дейвид Камерън до Виктор Орбан идваха на нашата граница да се учат. Балканският път беше затворен", посочи той. По думите на Бойко Борисов страната ни трябва да гарантира на своите приятели и партньори в Австрия, че пази добре външните граници на Европейския съюз, но това може да се случи само, ако има стабилно управление. "Ние бяхме за пример", каза още той. "Благодарни сме на европейското ни семейство, което даде 300 млн. лева да си дооборудваме границата. Затова се прие моята доктрина, изнесените центрове за миграция да са в Турция, в Африка – да не са на територията на ЕС. Затова пазех дружбата с Турция, заради ЕС. Сега Балканският път работи. Всеки ден или през ден, обикновено при катастрофи – по 9, по 10, по 20 нелегални мигранти“, добави Борисов.

Скенери за границите, но без обществена поръчка: Ще загуби ли България над 60 млн. евро

„Затова пазих дружбата с Турция, заради Европейския съюз. Сега Балканският път работи. Всеки ден или през ден, по 10, 20 нелегални мигранти има“, подчерта още той. 

Бойко Борисов посочи още, че България и Румъния са като „скачени съдове“, не само по темата за пълноправното членство в Шенген. „Господ е отредил да сме съседи и да си помагаме“, каза още той. „Когато се решаваше шенгенският въпрос, австрийският бизнес написа едно писмо до своите управляващи, в което интересите на австрийския бизнес и България съвпадаха“, подчерта още Борисов. 

„Не ви говоря в бъдеще време, говоря днес какво трябва да се направи и знам как да го направя“, обърна се Борисов към участниците във форума, организиран от Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес (БСК), съвместно с Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).

Според лидера на ГЕРБ, загубите са естествен факт от това, което се прави в България последните няколко години. „Искам отново да станем държавата, гарантираща външната граница и всичко ще се случи“, каза той. Според него няма ли стабилно правителство и ясна политическа отговорност, ще се търсят други виновни.

„Ако ГЕРБ управлява, няма да сменя шефа на „Гранична полиция", но ще го подкрепя с политическа воля“, даде заявка Борисов.

„Що се касае до еврозоната – там същата работа – всички критерии от България са покрити“, заяви Борисов и призова хърватският министър-председател Андрей Пленкович да си провери записките.

„В европейското семейство обичат България", добави Борисов в заключение и продължи: „но България трябва да бъде дисциплинирана и да изпълнява ангажиментите си". 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Иван Лазаров/ БГНЕС