Европейската комисия препоръча да се ограничат пушенето навън

Европейската комисия с препоръки към държавите членки да ограничат тютюнопушенето на открито. Това включва всички зони за отдих, които се посещават от деца - площадки за игра, увеселителни паркове, плувни басейни, открити пространства към здравни и образователни структури, обществени сгради, заведения за хранене, автобусни спирки и железопътни гари.

Акцент от препоръките е в забраната да бъдат включени нагреваеми тютюневи изделия и електронни цигари.

На фона на ръста на пушачите у нас, особено сред подрастващите, Европа препоръча - да сложим край на пушенето по спирки, пейки и обществени места. „Другият акцент е новите продукти, защото 2009 г. нямаше нови продукти, нямаше нагреваеми, нямаше вейпове, нямаше електронни цигари“, обясни председателят на „Коалиция за живот без тютюнев дим“ д-р Гергана Гешанова.

ЕК иска забраните за пушене да обхванат откритите обществени пространства и електронните цигари

Последната препоръка на ЕК е била през 2009 г. А една от целите, заложени в Европейския план за борба с рака е до 2040 г. пушачите да са по-малко от 5% от населението. В България този процент е поне пет пъти по-висок. „Забраните на пейките в парка и на плажовете са не толкова защото околната среда и въздухът ще се промени, но това говори за една индиректна реклама, тоест нормализиране на акта на пушене“, допълва Гешанова.

Бизнесът не е готов да приеме такива промени. Само преди няколко години заведенията ударно направиха външни открити зони за пушачите. Така в момента местата в заведенията са разпределени приблизително 80 на 20% в полза на непушачите.

„Няма абсолютно никаква логика в това на открито да не може да се пуши, защото това не пречи на абсолютно никой. Да не забравяме и защо влезе забраната за пушене в заведенията, за да няма пасивно такова. Бездимните устройства, за които става дума те направиха точно това, те се пушат и вътре, но в тях няма катран“, заяви председател на БАЗ Ричард Алибегов.

Лекар: Забраната за пушене на обществени места цели децата да разберат, че е наистина вредно

„Трябва да има и зони за пушачите, защото това е някаква форма на дискриминация,а доколкото знам тютюнопушенето не е забранено“, каза гражданин.

„Неприятно е, по-скоро боклуците по улиците, фасове, плажовете и всичко замърсено от тези хора, които не си дават сметка, че е неприятно“, отвърна друг гражданин.

Според бизнеса подходът на забраните е неправилен. „Тоталните забрани показаха, че те не водят до намаляване на пушенето. В България даже от 2012г. имаме ръст на пушачите“, твърди Алибегов.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase