Министърът се среща с областните управители и представителите на звената на ГРАО

Целият процес по подготовка на изборите върви нормално и в срок. Взаимоотношенията с Централната избирателна комисия са отлични. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор по изпълнението на дейностите около вота.

По инициатива на Министерския съвет се провеждат поредица от срещи с областните управители и представителите на звената на ГРАО във връзка с предстоящите парламентарни избори на 27 октомври. 

Изтеглиха серийните номера на машините за гласуване за предстоящия вот

На днешната среща присъстваха областните управители на София, Перник, Благоевград, Кюстендил и София-област. Целта на разговорите е да се синхронизира процесът по подготовката на изборите.

Карадимов подчерта, че изборният процес се ръководи от ЦИК, а правителството трябва да обезпечи материално-техническото осигуряване на изборите. Затова от МВР са пряко ангажирани с осигуряване на обществения ред и спокойствието, МВнР – по отношение на изборния процес в чужбина, МП – с гласуването в затворите. В процеса участват още МРРБ, ГРАО и МЕУ.

Карадимов: Трябват законодателни промени, за да няма „мъртви души” в избирателните списъци

Карадимов посочи, че има пълно единодействия с областните управители при подготовката на вота. Министърът оцени като положителна стъпка формирането на специализирано звено между Прокуратурата, ДАНС и МВР. „То не е подчинено на МС, трябва да поеме превенцията на едно от най-уродливите явления – купуването и продаването на гласове. Звеното е с ясно разписани функции и ще функционира 30 дни след окончателното обявяване на резултатите от изборите“, каза той.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС