Учените са изследвали 14 замърсители по време на бременност и след раждане

Уврежданията, нанесени от замърсения въздух върху мозъка на неродените бебета, остават за цял живот, показва изследване. Проучването е проследило развитието на 4000 души от раждането до юношеството, съобщи Mirror.

Изследователският екип е оценил излагането на децата на 14 различни замърсители на въздуха по време на бременността на майките им и в тяхното детство, въз основа на мястото, където са живели семействата. Установено е, че излагането на фини частици или капчици с диаметър 2,5 микрона или по-малки азотни оксиди е свързано с разлики в микроструктурата на бялото мозъчно вещество. Азотните оксиди, или NOx, могат да произхождат от общи източници, включително газови печки и отоплителни уреди на газ или дърва, се казва в изследването. 

Най-замърсените градове в света (ГАЛЕРИЯ)

„Всяко увеличение на нивото на излагане на замърсяване на въздуха съответстваше на повече от 5-месечно забавяне в развитието на фракционната анизотропия - мярка за това колко добре работи мозъчната тъкан“, информираха от Института за глобално здраве в Барселона.

Моника Гуксенс, изследовател от Института, известен като ISGlobal, заяви, че дори ако размерът на ефектите е малък, това може да има значимо въздействие в популационен мащаб. 

МОСВ: Все още няма резултати дали въздухът в Елин Пелин е замърсен

Институтът отбеляза, че констатациите са при деца, изложени на по-малко фини прахови частици от определените от Световната здравна организация за максимални стойности, но под нивата, които според ЕС в момента са опасни.

„Нашето проучване дава подкрепа за необходимостта от по-строги европейски насоки относно замърсяването на въздуха, които се очаква скоро да бъдат одобрени от Европейския парламент“, добави Гуксенс.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase  

 
Източник: БГНЕС