Коментар на Камелия Димитрова

Закона за домашното насилие претърпя промени с цел по-ефективна защита на жертвите. За съжаление обаче се оказва, че за малките населени места и общности законовата рамка не определя обществените нагласи и поведения. Рисковите региони коментира Камелия Димитрова, основател и изпълнителен директор на Фондация "Дигнита", в студиото на "Социална мрежа" по NOVA NEWS.

Протест пред Съдебната палата след убийството на жена в столицата

"В тези малки населени места, особено и в сегрегирани ромски общности, този проблем много по-малко се разпознава, докато същевременно ми се струва, че още по-често и по-зловещо присъства", заяви Димитрова. Според нея е необходимо да се разпознава какви са конкретиките в малките населени места: "Те са по-различни, става въпрос за по-патриархални общности, така наречените "домодерни общества", които по принцип по-малко разпознават проблемите на насилие на жени, трафик, сексуална експлуатация, домашно насилие и са по-склонни да ги допуснат като нещо абсолютно нормално".

По думите ѝ причина за тези явления е "една много по-съществена дискриминация спрямо жените и момичетата". "От тази дискриминация се поражда икономическа зависимост към партньора и към семейството на партньора. Ако вземем столицата като сравнение, все пак образователните степени на жените са много по-високи - имат собствена кариера, собствен бизнес. В малките населени места и конкретно изследвани сегрегирани ромски общности момичетата отпадат рано от образователната система, преди да добият образователна квалификация", добави тя.

Според Димитрова очакванията към момичетата в патриархалните общества са много по-високи, докато авторитета на мъжете и момчетата е "даденост и безспорен".

Вижте повече по темата във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase