Коментар на Станислав Попдончев и Румен Гълъбинов

По време на последната мисия на Международния валутен фонд в София нейният ръководител Жан-Франсоа Дофен препоръча на депутатите в парламентарната Комисия по бюджет и финанси да бъде направена промяна в данъчната система. Предложението на Дофен беше страната да се откаже от плоския данък и максималния осигурителен праг и да се насочи към прогресивно доходно облагане, за да може да се осигурят повече данъчни постъпления в бюджета. Спорът за плюсовете и минусите на двата вида облагане продължават от години, а вчера данъците бяха обсъждани и в Министерски съвет.

Плосък или прогресивен данък трябва да избере България? Темата в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS коментираха зам.-председателят и главен финансов директор на БСК Станислав Попдончев и икономистът Румен Гълъбинов.

„Национално представителните работодателски организации имаме общ приоритет – членство на България в еврозоната. Това минава през едно задължително условие и то е запазване на настоящата данъчно-осигурителна система на страната поне до влизането ни”, подчерта Попдончев. Той алармира, че евентуална промяна би се отразила негативно върху бизнеса и би могла да увеличи безработицата.

В 21 от общо 27-те страни членки на Европейския съюз има вид прогресивно подоходно облагане, отбеляза Румен Гълъбинов. По думите му плоският данък е останал основно в държави от Централна и Източна Европа, сред които е и България.

Целия разгоор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase