Това показват на-новите данни на Евростат

През юли, в сравнение с юни, сезонно коригираното производство в сектора на услугите се е увеличило с 1 на сто в еврозоната и с 1,2 на сто в ЕС, показват прогнозни данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес и цитирани от БТА. През юни 2024 г. производството на услуги е спаднало с 0,8 на сто в еврозоната и с 0,9 на сто в ЕС. През юли 2024 г., на годишна база, производството в сектора на услугите се е увеличило с 2,6 на сто както в еврозоната, така и в ЕС.

България в топ 5 на хората, които живеят до най-късно с родителите си

В еврозоната през юли 2024 г., спрямо юни, производството на услуги отбелязва ръст в секторите на транспортиране и складиране с 1,5 на сто, операции с недвижими имоти с 0,3 на сто, увеличение за професионални, научни и технически дейности с 2 на сто, административни и спомагателни услуги с 1,9 на сто, увеличение за услугите за настаняване и хранене с 14 на сто и при информация и комуникация с 1,4 на сто. В ЕС производството на услуги бележи ръст в секторите транспорт и складиране с 2,3 на сто, в услугите за настаняване и хранене и за информация и комуникация - с по 1,4 на сто, при операциите с недвижими имоти - с 0,5 на сто, при професионалните, научните и техническите дейности - с 2,2 на сто, а при административните и спомагателните услуги - с 1,7 на сто. Сред държавите членки, за които има налични данни, най-високите месечни увеличения са регистрирани в Дания - 8,6 на сто, Полша - 3,4 на сто, както и в Италия и Словения - и двете с ръст от 1,8 на сто.

Евростат: Българите напускат родния дом средно на 30 години

Най-голям спад се наблюдава в Румъния - 1,6 на сто, Гърция - 1 на сто и Латвия - 0,3 на сто. През юли 2024 г. България бележи ръст от 1,1 на сто, в сравнение с 0,9 на сто през предходния месец. В еврозоната през юли 2024 г., спрямо същия период на миналата година, производството на услуги бележи ръст в транспорта и складирането с 3 на сто, услугите за настаняване и хранене - с 0,9 на сто, информация и комуникация - с 5,1 на сто, професионални, научни и технически дейности - с 2,6 на сто, както и при административните и спомагателни услуги - с 2,3 на сто, докато при дейностите с недвижими имоти нивото остава стабилно.