Заради стихията във Франция е обявен оранжев код за лошо време в 30 департамента

Затихващият ураган „Кърк“ връхлетя Западна Европа, изкоренявайки дървета в Португалия и Испания, преди силни ветрове и проливни дъждове да ударят Франция.

От "Гражданска защита" в Португалия съобщиха за над 1300 инцидента през изминалото денониощие - основно за паднали дървета в северната част на странат. Порто, главният северен град, е бил засегнат най-лошо. Там са изкоренени 400 дървета. Повредени са и автомобили, а железопътните превози са прекъснати близо до Барселос.

В очакване на урагана "Милтън": Километрични задръствания и недостиг на горива във Флорида (ВИДЕО)

Бурята прекъсна електрозахранването на над 300 000 домакинства, съобщиха от националния доставчик на електроенергия. Служителите на метеорологичната и гражданската защита, които прогнозираха ветрове със скорост до 120 км/ч и проливни дъждове, обявиха жълт код за тревога по крайбрежието, тъй като вълните достигаха до 7 метра височина.

Байдън: Ураганът „Милтън“ може да е най-тежката буря във Флорида от повече от век

Испанските метеорологични служби издадоха оранжев код за северната и северозападната част на страната, предупреждавайки за ветрове със скорост до 140 км/ч в област Астурия. В Галисия, на северозапад, са блокирани улици заради кални свлачища и паднали дървета в градски райони. Не се съобщава за други сериозни щети.

Meteo France обяви оранжев код за 30 от департаментите на страната. Очакват се проливни дъждове и силни ветрове. 

Редактор: Станимира Шикова
Източник: БГНЕС