Помещенията, в които се извършват тестове на редки заболявания, не са обвинявани от над 30 години

NOVA среща зрителите с Националната генетична лаборатория в „Майчин дом”. Помещенията, в които се извършват тестове на редки заболявания от цялата страна, не са обновявани повече от 30 години.

Историята на лабораторията започва да се пише през 70-те години на миналия век - като място за диагностика на повече от 120 редки генетични заболявания.

Проф. Алексей Савов: Ракът е генетично заболяване

„При тези условия, те не са се променили откакто съм тук, откакто и моите колеги са тук доста повече години”, разказва Надежда Янева от сектор „ДНК анализ” в НГЛ, СБАЛАГ „Майчин дом”

„Аз съм поне от 35 години тук и сме със старото си оборудване. Тя не е ремонтирана на практика никога”, казва проф. Алексей Савов, началник на Национална генетична лаборатория, СБАЛАГ „Майчин дом”.

Годишно в лабораторията се изследват около 100 хиляди пациенти. Пробите се правят на фона на олющената мазилка, която понякога пада зад гърба на специалистите. „Случва се, но не е нещо, което да ни навреди сериозно физически, въпросът е, че това не отговаря на условията за добра лабораторна практика”, допълва проф. Савов.

„Определено имаме проблеми със съхраняване на нещата, защото и на пробите, хладилниците и фризерите са напълно пълни, нямаме и място къде да ги слагаме, изобщо комплексни са нещата”, посочва още Янева.

„Вече има разписано, че лабораториите ще извършват масов неонатален скрининг за спинална мускулна атрофия, муковисцидоза, вродени имунодефизцити. Тези средства за предвидени, но преди това трябва да създадем условия”, добавя проф. Савов.

От „Майчин дом” излязоха с позиция по казуса. „До момента до ръководството на СБАЛАГ „Майчин дом” не е постъпвало искане за ремонт на Национална генетична лаборатория - нито писмено, нито вербално. В понеделник ще бъде подадена апликационна форма до МЗ за финансиране. Надяваме се на разбиране от МЗ, предвид че през последните 3 години бяха напълно реновирани 6 етажа на болницата”, посочват от лечебното заведение. 

От Министерството на здравеопазването от свя страна посочиха, че при тях не е постъпвало искане от Националната генетична лаборатория или от СБАЛАГ „Майчин дом“ за финансиране на ремонтни дейности и закупуване на медицинска апаратура за нуждите на лабораторията”. 

 

От ведомството допълват, че: „Следва да се има предвид, че исканията за ремонтни дейности и капиталови разходи на лечебни заведения със 100 % държавно участие, се подават по образец от изпълнителния директор на лечебното заведения до МЗ. През настоящата година /2024г./ лечебното заведение е представило искания за финансиране с целеви средства за капиталови разходи по бюджета, за СМР и апаратура на обща стойност 6,7 млн. лв., в които не е включено искането, предмет на репортажа, касаещ Генетичната лаборатория. В тази връзка са одобрени за финансиране 2 млн. лв. за спешни ремонтни дейности по пожарна и аварийна безопасност, козирка на спешно приемно отделение и прилежащ коридор на централно фоайе, както и 144 хил. лв.  за апарат за Лаборатория по трансфузионна хематология”.