Виктория Рошчина почина в руски плен

ЕС настоява за задълбочено и независимо разследване за изясняване на всички обстоятелства около смъртта на украинската журналистка на свободна практика Виктория Рошчина. Това се посочва в изявление на говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Отбелязва се, че това е тринадесетата поред жертва в средите на журналистите от началото на войната, предприета от Русия срещу Украйна. Със задържането на Рошчина руските власти са поели пълната отговорност за сигурността и здравето й, добавя говорителят.

Украинската журналистка Виктория Рошчина почина в руски плен

ЕС остава дълбоко загрижен от продължаващия тормоз, сплашването и насилието от страна на Русия срещу журналисти и медийни работници; категорично осъждаме убийствата, физическите нападения, произволните задържания, сплашването, тормоза и наблюдението, с които журналистите понякога се сблъскват, докато упражняват професията си. ЕС заявява твърдия си ангажимент да подведе под отговорност всички извършители на военни престъпления в тази война и техните съучастници, се допълва в изявлението.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Николай Желязков, БТА